Anyu -ahogy régen Messze-mama is-, mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor, ahogy most már én is. :) Puha, foszlós, nem túl édes és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fogy. Porcukorral megszórva, egy bögre kakaóval uzsonnára nagyon finom. ...vagy reggelire. ...esetleg vacsorára. ...bármikor! :)
50 dkg sima liszt
3,75 dl tej
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
6-8 ek. napraforgó olaj
2 ek. cukor
1 kk. só
3,75 dl tej
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
6-8 ek. napraforgó olaj
2 ek. cukor
1 kk. só
A kenéshez 1 tojássárgája és napraforgó olaj.
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet.
- A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kevés cukrot, egy kanál lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
- Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, ~10 perc alatt lett megfelelő.)
- Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk, majd huzatmentes helyen ~1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
- Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe és ~40 perc alatt készre sütjük a kalácsot. (Tűpróba!) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Gyönyörű ez a kalács! :) Messze-mama és Anyukád is büszkék lehetnek, hogy te is hasonlóan szépre és finomra tudod készíteni. Boldogan megkóstolnám, most különösen jólesne, a kelt tészta mindig jót tesz.
VálaszTörlésKöszönöm! ♥
TörlésMáris viszem, egy óriási öleléssel együtt! :)
Köszönöm, rámfér nagyon! ♥ Várlak...
TörlésImádom az egészet úgy, ahogy van! ♥
VálaszTörlésMi is boldog, békés karácsonyt kívánunk nektek a Kutyafüllel és a cirkányokkal együtt! :)
Köszönöm szépen! ♥
TörlésÁldott, békés ünnepeket kívánunk nektek! :)