Apu még egész fiatalon volt kint először Hollandiában. Egy kedves családnál lakott és dolgozott. Ott evett ilyen levest és annyira ízlett neki, hogy el is kérte a receptet -feljegyezte egy francia kockás lapra gyöngy betűkkel-, ami azóta is megvan, ahogy az akkor kötött barátság is. :) Nálunk mindenki nagyon szereti, ezért főzzük is szorgalmasan. Főzés vége felé karikázhatunk bele füstölt roppanós virslit, nem fogja elrontani. Mi tejföllel szoktuk enni. Lehet kicsit furán hangzik, de érdemes kipróbálni. :)
Hozzávalók 8 személyre:
0,5 kg hántolt felesborsó (eredetileg zöld, de sárgából is ugyanolyan finom:))
25 dkg császárszalonna, vagy füstölt csülök
1 közepes zeller szárral
3 sárgarépa
1 szál póréhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
olaj
só
kakukkfű
víz
- A borsót előző este átválogatjuk, megmossuk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét és a sárgarépát karikákra vágjuk. A vöröshagymát, zellert és zellerszárat kis kockára aprítjuk.
- Egy nagy fazékban kevés olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a kockákra vágott szalonnát.
- Mikor a szalonna szépen pirosodik, hozzáadjuk a zöldségeket, jól átpirítjuk, majd kb. 5 percig dinszteljük.
- A zöldségekhez öntjük a borsót, az áztatóvízzel együtt, fűszerezzük, majd ha még szükséges, annyi vizet öntünk hozzá, hogy épp ellepje a zöldségeket.
- Kis lángon főzzük addig, míg a borsó teljesen krémes lesz (borsója válogatja, ez kb. 1,5-2 óra). A vizet folyamatosan pótoljuk, hogy ne sűrűsödjön be túlságosan a leves, mert akkor hajlamos leragadni.
- Mielőtt levennénk a tűzről még egy kevés friss, vagy szárított kakukkfűvel ízesítjük. Egyet keverünk rajta és már tálalhatjuk is. Ropogós héjú friss kenyérrel az igazi.
Ezt bizony most nagyon szívesen elkanalazgatnám. Jó kis tartalmas, sűrű, ahogy szeretem. Idáig érzem az illattyát. :D
VálaszTörlésMi az a felesborsó? Az a sárgaborsó? Vagy fele zöld-fele sárga? Bocsi, de nyűveletlen vagyok ezügyben. :D
:D Igen, ez a sárgaborsó. Csak ez a hivatalos neve, már ha egy sárgaborsónak lehet ilyen. :D Amúgy vagy sárga, vagy zöld, de ha úgy tetszik, lehet fele zöld, fele sárga felesborsóból is főzni a levest. Itt nálunk ezt a sárga színűt kapni leginkább, az eredeti recept szerint zöldből készül. De tudod mit? Már küldöm is, hogy megkóstolhasd, mert az ízük úgy is egyforma. ;)
TörlésSziasztok!-Szia Agi!
VálaszTörlésAaaaa! Hogy itt mire bukkantam Nalad! En Utrechtben elek 1987 ota. Micsoda jo volt latni nalad ezt a fini es hires!-Holland fozeleket! It az itteni fustolt fott kolbasszal talaljak felkarikazva. A legjobb es a leghiresebb! a HEMA-ban kaphato ahol en is dolgozok.Ez legtobbnyire allagaban a mi otthoni Magyar krinolinkra hasonlit es fustolt. A Hollandok meg nagyon vekony tomott allagu rozskenyerke lapokon fott csaszarhusszeru szeletkeket talalnak hozza.
Tenyleg nagyon finom es laktato. Ok csak feles zoldborsobol keszitik.
http://static.voordeelmuis.nl/img/jpg/1500/1500400.jpg
Szia!
Szia Ildikó! :)
TörlésDe jó! Úgy örülök, hogy így ráörültél a levesre. :) Hát igen... a jó kis holland füstölt kolbász, az bizony hiányzik. Anno Apu hozott, mikor még kijárt, de mostanában itthoni alkatrészekkel próbáljuk helyettesíteni. ;) És tényleg zöld felesborsóból a legfinomabb ez az étel, de olyan ritkán botlok bele a boltokban. Ha viszont sikerül, akkor nagyobb mennyiség hazavándorol velem. :D Így aztán néha zöld, néha sárga, de egy biztos, hogy örök kedvenc. ;) Kérlek add át üdvözletem Utrechtnek! ♥ Szia!
Köszönöm az ötletet!Elkészítettem és nagyon ízlik az egész családnak. Fantasztikusan gazdag íz és színkavalkád, késztettem képet de nem tudom itt megosztani. Beköltözik a recept a családi-ízek közé :) Békés , nyugodt készülődést az ünnepekre!
VálaszTörlésKedves Anna! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy nektek is ízlett! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Békés, boldog ünnepeket kívánok én is nektek!
Törlés