Anyu otthon sokszor készít ilyen köretet sültekhez. Mivel itthon nálunk csak én eszem, így elég ritkán készítek. Ma nálunk voltak anyuék és testvéremék ebédre. Tudtam, hogy ők szeretik a morzsás karfiolt, így nem is volt kérdés, hogy a sült csirke mellé ez lesz az egyik köret. :)
Hozzávalók 6 személyre egy 25x20x6 cm-es sütőtálhoz:
1 kg karfiol (tisztítva)
4 ek. olívaolaj
8-10 ek. zsemlemorzsa
2 nagy pohár 20%-os tejföl (330 g-os)
szerecsendió
borsikafű
1 kk. ecet
só
- A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, megmossuk és enyhén sós vízben puhára főzzük (~10 perc). A főzővízbe teszünk egy pici ecetet, így a karfiol megőrzi szép fehér színét.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, amit szerecsendióval és borsikafűvel ízesítünk.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- Ha a karfiol megfőtt, a rózsákat óvatosan egy szűrőbe szedjük és alaposan lecsepegtetjük róluk a főzővizet.
- A sütőtál alján elterítünk 5-6 evőkanálnyi tejfölt, rászórjuk a morzsa felét, majd elrendezzük rajta a karfiolrózsákat.
- Meghintjük pici sóval, szerecsendióval, majd betakarjuk tejföllel.
- A tetejét megszórjuk a maradék fűszeres morzsával és sütőbe téve ~10 perc alatt átsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése