Oldalak

2013. február 26.

Fokhagymás-bazsalikomos grissini



Grissini... egy olasz kenyérkülönlegesség. Jó kis ropogtatni va, ami gyorsan elkészül. Sokféleképpen lehet ízesíteni. Én egy teljesen egyszerű -és ránk nézve teljesen egyértelmű- párosítást használtam.
 

Hozzávalók ~60 darab kenyérrúdhoz:
30 dkg BL 70-es liszt (búzaliszt búzacsírával)
20 dkg durum simaliszt
2,5+0,5 dl langyos víz
4-5 ek. olívaolaj
2 tk. só
csipet cukor
2,5 dkg élesztő
4 gerezd fokhagyma
1 nagy marék friss bazsalikomlevél

  1. A bazsalikomleveleket megmossuk, majd papírtörlőn leszárítjuk. A fokhagymát lereszeljük.
  2. Az olajat egy kis lábosban felhevítjük, és megfuttatjuk rajta a fokhagymát. Nem kell sok idő, 15-20 másodperc elég is. Félretesszük hűlni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.
  3. A bazsalikomot finomra vágjuk.
  4. Egy nagyobb tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, a csipet cukrot, a bazsalikomot és a fokhagymát az olajjal együtt. Belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntünk 2,5 dl langyos vizet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát.
  5. A maradék fél deci vizet csak menet közben, fokozatosan adjuk a tésztához, ha szükséges.
  6. A tésztát 2-3 percig dagasztjuk, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átdagasztjuk, majd egy nagyjából 30x25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. A téglalapot hosszában félbe vágjuk, majd mindkét téglalapot 1 cm széles (12,5 cm hosszú) rudakra vágjuk.
  10. A rudakat egyesével megsodorjuk úgy, hogy 20-22 cm hosszúak legyenek, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, kis szabad helyet hagyva köztük, mert sütés közben "meghíznak". :)
  11. 12-15 perc alatt készre sütjük őket. Akkor jók, ha épp elkezdenek színt kapni, így kívül már ropogós, belül még puha lesz a grissini.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése