Oldalak

2013. február 24.

Magvas kifli kovásszal




Újabban folyton a kovászos receptekkel kísérletezek. Ez a kifli második nekifutásra lett ilyen. Az első kissé sűrű lett... De sebaj, mert fokhagymás olajon pirítva paradicsomos kenyérsalátaként elfogyott az utolsó falatig. :) Szóval nem veszett kárba és tapasztalatnak is jó volt. Abban nem volt élesztő, viszont volt még benne plusz rozsliszt. Alighanem a sok mag is ludas volt abban, hogy nem tudott úgy megkelni a tészta, ahogy szerettem volna.  
Ennél az adagnál rásegítettem hát egy csipet élesztővel, elsősorban a biztonság kedvéért. Nagyon könnyű, levegős tésztájú, ropogós héjú kiflik lettek. Igazából vacsorához sütöttem őket, de egyet úgy -még azon frissiben, épphogy langyosan- betermeltünk sült zsírral (amit oldalas sütésből menekítettem), lilahagymával és paradicsommal. Muszáj volt lemeózni. :D


Hozzávalók 6 db kiflihez:
 
20 dkg kovász (teljes kiőrlésű rozslisztből)
45 dkg kenyérliszt BL80
3 dl langyos víz
5 g friss élesztő
1 tk. só
1 kk. cukor
1 ek. olívaolaj
2 ek. lenmag
2 ek. szezámmag
2 ek. napraforgómag
lenmag és durva szemű só a szóráshoz



  1. A langyos vízben elkeverjük a kovászt, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, átkeverjük, majd 15 percre félretesszük.
  2. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a magvakat, a sót, az olívaolajat és a kovászt. Összedolgozzuk, majd 10 perc alatt hólyagos tésztát dagasztunk.
  3. Gondolatnyi olívaolajjal kikenjük a dagasztótálat, a tészta tetejét is átkenegetjük, majd letakarva, bebugyolálva, huzatmentes helyen minimum a duplájára -de inkább kicsit nagyobbra- kelesztjük (~3 óra).
  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk hat egyenlő részre.
  5. Minden adag tésztát cipóvá formázunk, de nem gyúrjuk, hogy levegős és lágy maradjon.
  6. A cipókat gyors mozdulatokkal kb. 20 cm átmérőjű kerek lappá nyomkodjuk, húzogatjuk (továbbra is vigyázva a tésztában lévő levegőre). Ezután a kerek lapokat feltekerjük, kissé megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé fektetjük.
  7. A kifliket konyharuhával letakarva huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük (~fél óra).
  8. Eközben bemelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  9. A kifliket megspricceljük kevés vízzel, meghintjük lenmaggal és sóval, majd 35-40 perc alatt kisütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése