2019. február 12.

Szőlős-diós rozskenyér









Ezer éve szerettem volna ilyen klassz kelesztőkosarat, amitől a cipó szép mintát és formát kap. :) És végre, végre kipróbálhattam! :) Igazán mutatós, kis kenyérkéket lehet benne keleszteni. Érdemes próbálkozni, kísérletezni... Azt hiszem nemsokára egy új kovászt is életre keltek. ;)









Hozzávalók egy ~65 dkg-os cipóhoz:
25 dkg világos rozsliszt
15 dkg sima liszt
1 nagy marék durvára darált dió
1 tk. só
0,5 dl langyos víz
2 dl szőlőlé
2 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2 ek. olaj

  1. Az élesztőt a langyos vízben a cukorral és 1 teáskanálnyi liszttel felfuttatjuk. 
  2. A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel 4-5 perc alatt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, cipóvá formázzuk és liszttel kihintett kelesztőkosárba tesszük úgy, hogy a kenyér teteje kerüljön a tál aljába. 
  4. Fóliazsákba húzva további 1 órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt -a tepsivel együtt- 225°C-ra. 
  5. A megkelt tésztát óvatosan a forró, lisztezett, vagy sütőpapírral fedett tepsire fordítjuk és betoljuk a sütőbe. 
  6. 10 perc után a hőmérsékletet 200°C-ra állítjuk és 45-50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük októberi számában is. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Ó, de szép ez a kenyér! :) Az összetevőket elolvasva, tuti finom is. Bizony én is sokszor megcsodáltam már azt a bizonyos kelesztőkosarat. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Biza az volt. :)
      A kosárka pedig tényleg csuda klassz. ;)

      Törlés