Oldalak

2018. július 19.

Paradicsom chutney









Készítettem már paradicsom chutney-t és nagyon megszerettük. :) Igaz, akkor csak friss fogyasztásra és kicsit más fűszerezéssel. Nemrégiben kaptunk Anyuéktól egy kisebb ládányi szép paradicsomot, így arra gondoltam, egy részéből chutney-t készítek, hogy legyen majd télire is. ...már ha kitart addig. :D A fűszerezés pedig csak azért változott, mert kikoptam a garam masalából. :D Természetesen, ha van otthon, készíthetjük azzal is. Kínálhatjuk sültekhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez és minden olyasmihez, amihez egy jó kis édeskés, fűszeres "szósz" illik. ;) Az eredeti recepthez képest én kevesebb cukorral és több ecettel készítettem, de még így is elég édes. Aki szereti, tehet bele friss chilit, vagy chilipelyhet.









Hozzávalók 7 db ~4 dl-es üveghez:
2 kg paradicsom
10 gerezd fokhagyma
5 dkg friss gyömbér
4 lilahagyma
8 ek. olívaolaj
2 ek. baharat fűszerkeverék
5 ek. fehérborecet
80 dkg cukor
1 tk. só

  1. A paradicsomot apró kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben 4 evőkanál olívaolajon, közepes lángon addig sütjük/pároljuk, míg a leve nagy része elfő. Ez paradicsomtól függően ~20-25 perc. Ha kész, félre tesszük.
  2. Késes aprítóban finomra dolgozzuk a megtisztított lilahagymát, fokhagymát és gyömbért. Egy másik nagy serpenyőben felhevítjük a megmaradt olívaolajat és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket. 
  3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, az ecetet és kevergetve néhány percig együtt pároljuk. 
  4. Végül hozzáadjuk a cukrot és gyakori keverés mellett addig főzzük, míg a cukor elolvad és a chutney besűrűsödik. Főzhetjük hígabbra, vagy egészen sűrűre ez csak ízlés dolga. :)
  5. A kész chutney-t még forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Sérülésmentes tiszta fedővel lezárjuk és 2 napra száraz dunsztba tesszük. Ezután mehetnek a kamrapolcra. :)











 

2 megjegyzés:

  1. Ó, de klassz képek erről a finomságról! ♥ Hamarosan sütöm a husit. Küldenél hozzá a csatnidból? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! ♥
      Ez csak természetes. :) Máris indul a dupla adag! ;)

      Törlés