2013. február 22.

"Karácsonyi" kalácskoszorú












Ez a kalács nekünk duplán karácsonyi. ♥ Anyu lánykori neve Karácsonyi, és ennek a kalácsnak az eredeti receptje az ő anyukájától, Messze-mamától származik.
Anyu -ahogy régen Messze-mama is-, mindig süt ilyen kalácsot karácsonykor és húsvétkor, ahogy most már én is. :) Puha, foszlós, nem túl édes és akár egy hétig is eláll sütőpapírba csomagolva, ha addig el nem fog
y. Porcukorral megszórva, egy bögre kakaóval uzsonnára nagyon finom. ...vagy reggelire. ...esetleg vacsorára. ...bármikor! :)












Hozzávalók egy ~25 cm átmérőjű sütőtálhoz:
50 dkg sima liszt
3,75 dl tej
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
6-8 ek. napraforgó olaj
2 ek. cukor
1 kk. só
 
A kenéshez 1 tojássárgája és napraforgó olaj.

  1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet.
  2. A tejet meglangyosítjuk. A felébe teszünk egy kevés cukrot, egy kanál lisztet, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a két tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tej másik feléhez, majd az egészet a liszthez adjuk, és elkezdjük kidolgozni a tésztát. Dagasztás közben adagoljuk hozzá fokozatosan a maradék olajat. Addig dagasztjuk, míg szép fényes, hólyagos nem lesz a tészta, és el nem válik az edény falától. (Én kézzel dagasztottam, ~10 perc alatt lett megfelelő.)
  5. Ekkor kis liszttel meghintjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk, majd huzatmentes helyen ~1 órát kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát kivesszük a tálból, három egyenlő részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk egy lisztezett deszkán, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
  7. Míg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  8. Egy kerek sütőformát kikenünk zsírral, vagy kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  9. A cipókat hosszú hengerekké nyújtjuk, kissé megsodorjuk, majd hármas fonással kialakítjuk a kalácsot. A két végét szépen összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük. Ahol a tészta összeér, a fonatokat megkenjük olajjal, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a kalácsnak. 10 perc pihentetés után megkenjük a tetejét tojássárgájával, és betesszük a sütőbe és ~40 perc alatt készre sütjük a kalácsot. (Tűpróba!) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.













 

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a kalács! :) Messze-mama és Anyukád is büszkék lehetnek, hogy te is hasonlóan szépre és finomra tudod készíteni. Boldogan megkóstolnám, most különösen jólesne, a kelt tészta mindig jót tesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥
      Máris viszem, egy óriási öleléssel együtt! :)

      Törlés
    2. Köszönöm, rámfér nagyon! ♥ Várlak...

      Törlés
  2. Imádom az egészet úgy, ahogy van! ♥
    Mi is boldog, békés karácsonyt kívánunk nektek a Kutyafüllel és a cirkányokkal együtt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! ♥
      Áldott, békés ünnepeket kívánunk nektek! :)

      Törlés