Oldalak

2021. szeptember 13.

Sajtkrémes mini kalács


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puha mini kalácsok akár reggelire, uzsonnára, vacsorára, vagy kirándulásra. Üresen is fogyaszthatjuk egy bögre kakaóval, vagy teával, de készíthetünk belőle szendvicset, vagy édes nassolni valót. Ha kedvünk tartja, megbolondíthatjuk kedvenc zöldfűszereinkkel. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók 8 kalácshoz:
55 dkg sima liszt
15 dkg sajtkrém
7 g szárított élesztő
2,5 dl langyos tej
2 tojás
4 ek. olaj
2 ek. cukor
1 csapott tk. só
Továbbá:
1 tojássárgája 
1 kk. tej
kevés olaj

  1. Az élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. 
  2. A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a sajtkrémet és az olajat hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Kézzel néhány percig dagasztjuk, majd letakarva 1 órát kelesztjük. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 8 egyforma részre osztjuk és ezekből cipókat formázunk. Letakarva 30 percig pihentetjük. 
  4. A cipókat átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk és az olajjal vékonyan kikent sütőformába tesszük. A formában pihentetjük 15 percet. 
  5. A tojássárgáját és tejet elkeverjük és lekenjük a kalácsok tetejét. 185°C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.) A kalácsokat a formából kivéve, rácsra téve langyosra hűtjük, ezután tálaljuk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júliusi számában is. :) 


2 megjegyzés: