Oldalak

2020. december 20.

Habos almás pite



 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a sütemény nagy kedvenc lett nálunk. :) Omlós tészta, rengeteg fűszeres alma és édes fanyarkás hab. Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ha van időnk, kedvünk és megtaláljuk a csillagcsövet a habzsákhoz -amit én most nem :D -, akkor szépen megdíszíthetjük a habbal. Ez most egy rusztikus változat lett. A mintázás Csemete ötlete volt, így lett egy naaaagy rózsa a süti tetején. ;)



 
 
 
 
 
 
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
20 dkg sima liszt
14 dkg zsír
3 tojássárgája 
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor (12g)
1 csipet só
 
A töltelékhez:
60 dkg alma (félbe vágva, magházától megfosztva)
3 ek. cukor
3 ek. étkezési keményítő
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt szegfűszeg
1/4 kk. őrölt szerecsendió
1 ek. édes morzsa
 
A habhoz:
3 tojásfehérje
4 ek. cukor
1 kk. citromlé

  1. A töltelékhez az almát vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és a fűszereket, majd óvatosan összeforgatjuk. Fél órát pihentetjük. 
  2. A tésztához a kétféle lisztet a cukorral, a sóval és a sütőporral elvegyítjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. 
  3. Lisztezett deszkán ~30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd a formába igazítjuk úgy, hogy a forma széléig ~1 cm-t hagyunk, mert sütés közben nőni fog a tészta. 
  4. Meghintjük az édes morzsával és elrendezzük rajta a fűszeres almát. 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 percig sütjük. 
  5. A tojásfehérjét a cukorral és citromlével kemény habbá verjük. A forró alma tetejére halmozzuk a tojáshabot, majd a sütő hőmérsékletét 120°C-ra csökkentjük és további ~25 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosra hűtve, vagy hidegen tálaljuk.
Tipp: A tészta igen omlós, nem kell aggódni, ha nem sikerül egyben a formába tenni. Kis kézügyességgel szépen összedolgozhatók a darabok.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin decemberi számában is. :) 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése