Ebben a borongós, ködös időben igazán jólesik egy kis fűszeres, melengető finomság. Mint például ez az almafánk. :) Egy csésze teával klassz délutáni csemege. Tartalmasabb levesek után akár második fogásként is megállja a helyét. Amondó vagyok, hogy ha szeretjük a karamellszószt akkor azzal is érdemes megkóstolni. ;) ...esetleg csokoládészósszal... Na jó; most megyek és sütök egy újabb adagot. :D
Hozzávalók kb. 90 db-hoz:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
3 ek. barna cukor
2 dkg friss élesztő
1 tojás
2 dkg olvasztott vaj
1/2 kávéskanál só
1 púpozott kk. őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
2 ek. étkezési keményítő
2 közepes alma megtisztítva, apró kockákra vágva
A sütéshez:
olaj
A tálaláshoz:
porcukor
- Az almát tálba tesszük, fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel. Hozzáadunk 2 evőkanál cukrot és az étkezési keményítővel együtt elvegyítjük.
- A tésztához az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk.
- A tészta hozzávalóit tálba mérjük. A fűszeres almát és a felfuttatott élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztából két teáskanál segítségével kis diónyi gömböket formázunk és közepesen forró bő olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin októberi számában is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése