Oldalak

2020. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥









Csemete ma 6 éves. Igazi eleven, mókázós, örökmozgó, bohóckodós, csupamosoly, néha durcás, csupakérdés, csupaválasz, mesemondó és hallgató, figyelmes, jószívű, segítőkész kiskukta és kiskertész. Kisnagyfiú, aki a maga bölcsességével oly sokszor tanít másképp látni a dolgokat. Fontos dolgokat. Az ember felnőtt fejjel elfelejti, úgy látni és érteni a világot, ahogy gyermekként látta. Elfelejti, hogy mennyi csoda, mennyi izgalmas és szép dolog veszi körül. Mert más szemmel nézve más a világ is. Szép, színes, vidám, nyitott, megannyi izgalommal és kalanddal teli. Hogy a hétköznapi dolgokon és feladatokon túl még annyi minden van. A sok apró csoda, amitől az ember lelke töltődik, ami boldoggá teszi. A pillanatok, melyeket megismételni talán soha nem lehet. S hogy úgy éljük meg ezeket a pillanatokat, és az együtt töltött időt, hogy még sok-sok év múltán is, ha visszaemlékszünk rájuk, mosolyt csaljanak az arcunkra és örömet a szívünkbe. Hálás vagyok, hogy ő van nekem, hogy vele megtanulhatom milyen újra boldognak lenni és milyen újra gyermeknek lenni. Mókázni, bohóckodni, játszani hosszú órákon át, beszélgetni, vagy csak csendben kuckózni együtt.









Csokoládés-vaníliás torta
mert idén ez volt a kívánság :)


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:
A vaníliás piskótához:
10 dkg sima liszt
4 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor 
1 csipet só
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj
2 kk. vaníliaaroma

A kakaós piskótához:
8 dkg sima liszt
2 dkg holland kakaópor
4 dkg étkezési keményítő
1/2 kk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
4 tojás
1 ek. olaj

Továbbá:
vaj és liszt a formához

A vaníliás krémhez:
2,5 dl habtejszín (30%-os)
3 púpozott ek. porcukor
2 kk. vaníliaaroma
1 tasak Dr.Oetker habfixáló (12 g)
vaníliás piskótamorzsa

A csokoládés krémhez:
7 dkg porcukor
2 dkg holland kakaópor
3 ek. víz

5 dl habtejszín (30%-os) 
2 ek. porcukor
2 tasak Dr.Oetker habfixáló (12 g)
kakaós és vaníliás piskótamorzsa 

A bevonáshoz és díszítéshez:
3 nagy ek. vaníliás tejszínkrém
3 nagy ek. csokoládés tejszínkrém
4-5 ek. kakaós piskótamorzsa

  1. A vaníliás piskótához a lisztet, az étkezési keményítővel a sütőporral és a sóval elkeverjük. 
  2. Egy tálban elkezdjük felverni a tojásfehérjét. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
  3. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat és a vaníliaaromát. Végül belekeverjük a száraz hozzávalókat.
  4. Vajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát és 175°C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük.
  5. A kakaós piskótát az előzőhöz hasonlóan elkészítjük.
  6. Mikor a piskóták kihűltek, a tetejüket egyenesre vágjuk. A leeső részeket külön-külön késes aprítóban morzsásra daráljuk. A kakaós morzsából 4-5 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a vaníliás morzsa ~1/3-át a többi kakaós morzsához keverjük.
  7. A piskótákat egyenként két-két lapra vágjuk.
  8. A csokoládés krémhez a porcukrot a kakaóporral és a vízzel kis lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. Tálba öntjük, kihűtjük. A csokoládészószt a porcukorral és a tejszínnel elkeverjük, majd elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a habfixálót és addig folytatjuk a habverést, míg kemény habot nem kapunk. 3 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a többihez hozzákeverjük a vegyes piskótamorzsát.
  9. A vaníliás krémhez a tejszínt elkeverjük a porcukorral és a vaníliaaromával, majd elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a habfixálót és addig folytatjuk a habverést, míg kemény habot nem kapunk. A tejszínkrémből 3 evőkanálnyit félre teszünk a díszítéshez, a többihez hozzákeverjük a vaníliás piskótamorzsát.
  10. Összeállítjuk a tortát. Alulra kakaós piskóta kerül. Ezen egyenletesen elosztjuk a csokoládés krém felét. Következik egy vaníliás piskóta, a vaníliás krém, majd ismét egy vaníliás piskóta. Erre kerül a csokoládés krém másik fele, majd végül a második kakaós piskótalap.
  11. A félretett 3 ek. vaníliás és 3 ek. csokoládés tejszínkrémet elvegyítjük és bevonjuk vele a torta oldalát és tetejét. 
  12. A megmaradt kakaós piskótamorzsával tetszés szerint díszítjük.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése