Oldalak

2018. június 9.

Fahéjas koszorú









Két napja ítéletidő tombol. A viharok, zivatarok egymást érik. A villámlásról és mennydörgésről már nem is beszélve. Ma reggel 35 mm eső esett, a tegnapi és tegnapelőtti 45 mm "mellé". Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez nem egy álomba illő nyári nap. :D De mint mindennek, ennek is megvan a maga szépsége. Bár nem vagyok túlzottan kibékülve a villámlással -egyszer sikerül igen közelről szemtanúja lenni-, azt azért el kell ismernem, hogy csodaszépek tudnak lenni. :) Ezt tegnap hajnalban úgy nagyjából 150-szer nyugtázhattam, míg 3 és fél 4 között bambultam ki az ablakon. :D De akár olvashattam volna is, mert áram ugyan nem volt, de a villámok nappali fényességet varázsoltak. Ám hogy végre a süti felé kanyarodjak... Az ilyen időnek az a másik nagy előnye, hogy jöhet egy finom jókedvre derítő kelt tészta. :D Most épp fahéjasan és koszorú formában. :) Egy bögre tejjel, vagy teával remek uzsonna, vagy akár reggeli is lehet.









Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű koszorú formához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez:
3 ek. olvasztott vaj
6-7 ek. cukor
1 ek. őrölt fahéj

Továbbá:
vaj a formához


  1. A tésztához a langyos tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. A többi hozzávalót tálba tesszük, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázva 10 percet pihentetjük. 
  3. Lisztezett deszkán ~30x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük fahéjas cukorral és hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük. 
  4. 30-32 db egyforma részre vágjuk és a csigákat tetszés szerinti mintában lerétegezzük a kivajazott formában. 185°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 
  5. A formában pihentetjük 10 percet, ezután a formából kivéve, rácsra téve langyosra hűtjük. Porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése