Bár az időjárás ismét egyre téliesebb, az elmúlt napok néhány órás napsütése elég volt ahhoz, hogy előcsalogassa az első virágokat a kertben. :) A mosolygó ibolyáktól és krókuszoktól, a bimbózó nárciszoktól, jácintoktól és a madarak csiripelését hallgatva egészen tavaszi hangulatom lett. :D Márpedig, ha itt a tavasz, akkor lassan itt a húsvét is. Így aztán elkezdtem recepteket keresgélni, hogy idén mi kerüljön majd az ünnepi asztalra. Végül nem tudom, hogy honnan, de eszembe jutott, hogy kicsinek mennyire szerettük a madártejet és hogy milyen nagyon régen nem ettem. Még sosem csináltam és azt sem tudtam, hogy a fiúk szeretik-e, de reméltem, hogy igen. ...és így is lett. :)
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 l tej (minimum 2,8 %-os)
2 dl habtejszín
4 nagy tojás
15 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csapott ek. sima liszt
1 csipet só
a tálaláshoz:
pirított szeletelt mandula
- A tejet nagy lábasba öntjük és kis lángon felforraljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 3 evőkanál cukorral és 1 csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojáshabból kanállal diónyi galuskákat formálunk. Ezeket a csendesen fövő tejben oldalanként ~1,5 percig főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan szitába szedjük. Lecsepegtetjük. A szitából tányérra sorakoztatjuk, félre tesszük.
- A tejet -hozzáadva azt is, ami a habgaluskákról lecsöpögött- átszűrjük. Visszatesszük kis lángra.
- A tojássárgáját kikeverjük a megmaradt cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliarúd kikapart magját, végül a tejszínnel hígítjuk. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tejbe csorgatjuk, és besűrítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, különben a tojás kicsapódik.
- Kihűtés után poharakba szedve habgaluskával tálaljuk, tetejét szeletelt mandulával díszítjük.
Én is nagyon régen ettem utoljára madártejet, pedig szeretem. És még én sem készítettem soha. Milyen jó, hogy te csináltál, mert így kérhetek tőled. :) Kaphatok? :D
VálaszTörlésDe jó! Ez csak természetes! :) Akkor máris indítom, igaz ebből most késő délutáni desszert lesz, de remélem nem bánod. ;)
TörlésNem bánom, sőt, desszertet bármikor szívesen eszem. :) Köszönöm! ♥
Törlés:D Ezzel én is így vagyok!
Törlés