Oldalak

2017. december 19.

Vianočná kapustnica - Szlovák karácsonyi káposztaleves









Nemrégiben elkezdtem jobban tanulmányozni a felvidéki konyhát. Mégiscsak úgy illik, hogy e tájék ételeit (is) jobban megismerjem. :) Mit is mondhatnék... Ezeket a finomságokat nekem találták ki! :D
El is határoztam, hogy elkészítek egy ünnepi menüt felvidéki ételekből. Elsőként ezt a levest, ami egy igazán gazdag fogás. Még akár egytálételként is megállja a helyét. :)










Hozzávalók 6-8 személyre:
10 dkg füstölt, húsos szalonna
15 dkg füstölt hús
10 dkg füstölt kolbász
40 dkg sertéstarja
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg aszalt szilva
2 babérlevél

bors
majoránna

A tálaláshoz:
tejföl
friss kenyér


  1. Egy nagyobb fazékban zsírjára sütjük a kockákra vágott szalonnát. Rátesszük a finomra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. 
  2. Hozzáadjuk az egyforma kockákra vágott füstölt húst és tarját, majd az egészet néhány percig kevergetve együtt pirítjuk. 
  3. Fűszerezzük babérlevéllel, borssal, majoránnával. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és addig főzzük, míg a hús megpuhul. 
  4. Ekkor hozzáadjuk az aszalt szilvát, a vékonyra szelt gombát, a karikára vágott kolbászt és a levétől kissé lecsepegtetett savanyú káposztát, amit előzőleg rövidebb szálakra vágtunk. 
  5. Ha szükséges, felengedjük még vízzel, ízlés szerint sózzuk és készre főzzük a levest. Melegen tálaljuk, tejfölt és frissen sült kenyeret kínálunk mellé.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)

6 megjegyzés:

  1. Ízletes lehet ez a leves. :) Szívesen tunkolnám bele a kenyeredet. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez esetben máris indítok egy nagyobb adag kóstolót; mellé friss kenyeret és sok tejfölt persze. ;)

      Törlés
    2. Nagyon fincsi volt, pláne a te kenyérkéddel. Köszönöm! ♥

      Törlés
  2. Ági, ez nagyon érdekes, mert ma a rádióban pont erről a levesről hallottam;
    említette a hölgy, hogy ezt a férje szokta elkészíteni karácsonykor.
    Biztosan finom! A lengyel "bigos" nagy kedvencünk, ugyan nem leves, viszont
    sok a hasonlóság a két étel között.
    Szépen tálalsz és fotózol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! :) Ez tényleg érdekes. :)
      Hú, biztos a "bigos" is nagyon finom! Majd meg is lesem.
      Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy!
      Békés, boldog ünnepeket nektek!

      Törlés