Oldalak

2017. december 13.

Hópehely keksz









Régóta tetszettek a hópehely formájú sütikiszúrók, s idén télen sikerült is szert tenni két kis csinos darabra. Amint megérkeztek, elkezdtem gondolkodni, vajon milyen is legyen az első keksz, amit velük formázok. Persze nem kellett sokáig várniuk, mert a díszítés -amit több helyen is láttam külföldi oldalakon böngészés közben és nagyon megtetszett- az már biztos volt. Már csak a tésztát kellett "kisütni". :D Ehhez a jól bevált kekszreceptemet variáltam kicsit át. A "gombhoz a kabátot" tipikus esete. :D ...és mivel igen jól sikerült, karácsonyig még biztos sül egy (két) adag. ;)









Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítő
20 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 tk. sütőpor
1 ek. karácsonyi fűszerkeverék
1 csipet só

A díszítéshez:
1/2 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 kk. citromlé
1 ek. étkezési keményítő
kristálycukor

  1. A lisztet, az étkezési keményítőt, a cukrot, a fűszerkeveréket és a sót tálba mérjük, elkeverjük, majd a felkockázott vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat és az egészet gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen ~4 mm vastagra nyújtjuk, hópehely formával kiszúrjuk. A megmaradt tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk.
  3. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 175°C-ra előmelegített sütőben ~8-10 perc alatt kisütjük a kekszeket. Kihűtjük.
  4. Az írókához az átdarált, átszitált porcukorhoz keverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a citromlevet és a porcukrot apránként hozzáadva habverővel, sűrűn folyós állagúra keverjük. Nem kell az egész cukormennyiség, csak annyit adagoljunk, amennyivel elérjük a kívánt állagot.
  5. Az elkészült cukormasszát masszív műanyag zacskóba kanalazzuk. Végét lezárjuk és egyik csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a kekszeket, majd egy kevés pihentetés után, mielőtt az íróka megszáradna, kristálycukorral hintjük meg. A felesleget, ami nem tapad a díszítéshez, óvatosan leszórjuk, ezután hagyjuk, míg az íróka teljesen megszárad.
  6. Jól zárható dobozban hetekig is eláll(hat), így akár ajándékba is adhatjuk. :)












2 megjegyzés:

  1. Ó, milyen helyesek ezek a "hópelyhek"! :) Szívesen eleszegetném őket egy csésze tea vagy a délutáni kávém mellé. Már el is képzeltem... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! ♥
      Mindjárt szállingóznak a tányérodra, főzheted a teát/kávét. :)

      Törlés