Oldalak

2017. november 11.

Cukkinis-mákos kalácstorta









Régen volt már mákos sütemény itthon. Valami olyat akartam sütni, amit eddig még nem. ...hát sikerült. :D Megmondom őszintén, hogy ez a torta menet közben alakult. Először panettonét terveztem, de valami -és hogy mi, arra azóta sem jöttem rá- nem úgy "működött", ahogy kellett volna. Történt ugyanis, hogy a panettone teteje ugyan szépen feljött sütés közben, a végére mégis beesett. Pedig a szépen átsült, a tésztája könnyű és lyukacsos lett, de a teteje... Így lett egy ronda, de finom kalácsom, amivel kezdeni kellett valamit azon kívül, hogy jó étvággyal megesszük. :D Nem hagyhattam annyiban. Belestem a hűtőbe és szembenézett velem egy kis doboz mascarpone. Ez kell nekem! :D Plusz még egy kis tejföl, porcukor és citrom. Már kevertem is a krémet. Megvártam, míg szépen kihűl a kalács, felszeltem, megtöltöttem, bevontam. A végeredmény egy jó kis citromos-mákos torta lett, ami azért meg kell hagyni, szebb lett, mint ahogy indult. :D









Hozzávalók egy ~16 cm-es tortához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
10 dkg darált mák
15 dkg cukkini
3 dl tej
3 dkg élesztő
3 ek. olaj
3 ek. méz
1 csipet só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez

A krémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg tejföl
3 ek. porcukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja

A díszítéshez:
2-3 citromkarika
néhány mentalevél (elhagyható)


  1. A tésztához langyos tejben a mézzel és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. 
  2. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, levétől kissé kinyomkodjuk. 
  3. A lisztet, a mákkal és sóval egy tálban elvegyítjük, majd hozzáadjuk a cukkinit, az élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. Cipóvá formázzuk és kivajazott formába téve, letakarva ~1 órát kelesztjük. 
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. (Tűpróba.) Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve teljesen kihűtjük a kalácsot. 
  5. A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel, a porcukorral, a citromlével és citromhéjjal. 
  6. A kalácsot -alulról indulva- lapjában 5-6 egyforma szeletre vágjuk (a legtetejét nem használjuk fel a tortához, ezt jóízűen eleszegetjük), majd megtöltjük és bevonjuk a citromos krémmel. A tetejét cikkekre vágott citromkarikával és mentalevelekkel díszítjük.
  7. ~1 órát hűtőben pihentetjük, ezután szeletelhető.














A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)
 

3 megjegyzés:

  1. Igaz, hogy először bosszankodik az ember, ha valami balul sül el, de a legtöbb esetben olyan jól sikerül megmenteni az elrontódott ételeket, hogy utána még örülünk is neki, hogy így alakult. :D Én legalábbis az esetek nagy %-ában így érzem. És úgy látom, te is mindig szuper dolgokat hozol ki a konyhai malőrökből. :) Ez a kalácstorta is remek ötlet, és izgalmas is, mert mák és cukkini van a tésztájában. Örömmel megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igen, szerencsére majdnem mindig menthető a "helyzet". ...és néha nem is baj tényleg, hogy úgy alakulnak a dolgok ahogy. Van egy kis izgalom és agyalás. A megmentésben egész jók vagyunk, ezt meg kell hagyni. :D (...öhmmm ez kissé szerénytelenre sikeredett, de hát ez van. :D) Máris indulnak a szeletek, főzheted a teát. ;)

      Törlés
    2. :D Ami igaz, az igaz, ez nem nagyképűség. ;) :D
      A tea már kész, most engedtem be a szeleteket... csak úgy illatoznak. :) Kezd karácsonyi hangulatom lenni. Köszönjük! :)

      Törlés