Oldalak

2017. november 26.

Csokoládés körtetorta









Ez a torta amilyen egyszerű, olyan finom. :) Tökéletes lehet akár hétvégi desszertnek, akár hét közben egy délutáni tea, vagy kávé mellé. Másnap, vagy harmadnap -már ha marad belőle addigra- épp olyan finom puha, mint frissen. :) Igazából ez amolyan "Mi van itthon?" süti lett. A konyhapulton  jó ideje ücsörgött néhány apróbb körte, akik hát hogy is mondjam... túl voltak már fénykorukon. :D Sajnáltam volna tovább tartogatni őket, inkább elkezdtem körtés sütemény recepteket vadászni. Végül emellett az olasz körtetorta mellett döntöttem. Szerencsére, mert nagyon finom. ...azt hiszem vennem kell még körtét. :D










Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 tk. sütőpor
1 csipet só
10 dkg apróra vágott étcsokoládé
1 dl olaj
15 dkg cukor
2 tojás
1 kk. őrölt vanília
0,75 dl tej
2 kis körte

Továbbá:
kevés vaj és sima liszt a formához

A tetejére:
4 kis körte

A tálaláshoz:
porcukor

  1. A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk. 4 fél körtét apró kockákra vágunk. A megmaradt 8 fél körtét deszkára fektetve vékonyan bevagdosunk vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a gyümölcs húsát. Ezeket félre tesszük, míg elkészítjük a tésztát.
  2. Az olajat a cukorral, a tojásokkal és őrölt vaníliával kihabosítjuk. Akkor jó, ha a keverék térfogata 2-3-szorosára nő.
  3. A sütőporral és sóval elvegyített lisztet és a tejet fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk. Simára dolgozzuk a tésztát.
  4. Beleforgatjuk a kockákra vágott körtét és az étcsokoládét.
  5. A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük. Elegyengetjük, majd a tetején elrendezzük a körtét.
  6. 180°C-ra előmelegített sütőben ~80 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna toljunk fölé egy nagy tepsit. Tűpróbával többször ellenőrizzük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.












2 megjegyzés:

  1. De finom lehet! :) Szeretem a körtét és a csokit, hát még együtt a kettőt. :) Kaphatok belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :O Elveszett a válaszom! Azért remélem még akkor megkaptad a küldeményt. :) A biztonság kedvéért, most is küldök néhány szeletet. Jól fog esni ezen a hóeséses délutánon. ;)

      Törlés