Oldalak

2017. október 14.

Morzsás szederszelet









Az utolsó adag friss szederből valami finomságot akartam készíteni. Konkrét tervem nem volt, így elkezdtem hát nézelődni és egyre többször akadt meg a szemem a morzsás szeleteken. Nagyon gyors és egyszerű süti a tészta és töltelék aránya pont jó. :) Kicsit édes, kicsit fanyar, krémes és ropogós. Ebéd utáni desszertnek, délutáni teához vagy kávéhoz is finom és akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)









Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
12 dkg lágy vaj
17 dkg cukor
15 dkg sima liszt
8 dkg lágy zabpehely
1/4 kk. vaníliapor
1/2 citrom reszelt héja
csipet só

A töltelékhez:
30 dkg szeder
3 ek. cukor
2 csapott ek. étkezési keményítő
3 ek. víz


  1. A töltelékhez a szedret a cukorral kis lábasban felforraljuk. Néhány percig takarék lángon főzzük, majd besűrítjük a vízben feloldott étkezési keményítővel. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. 
  2. A tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk. A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és kissé lenyomkodjuk. 
  3. Rákanalazzuk a szederkrémet és egyenletesen elosztjuk. 
  4. A tetejét megszórjuk a maradék "morzsával". 
  5. 175°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 
  6. A tepsiből kivéve -sütőpapírral együtt-, rácsra téve kihűtjük. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük.














A receptet a Kifőztük szeptemberi számában is megtaláljátok. :)


Ihletadó recept itt

2 megjegyzés:

  1. Nekem ebből a finom sütiből egy szelet biztos nem lenne elég, mert nagyon szeretem ezt a fajta tésztát. :) Szederrel még nem ettem, úgyhogy mindenképp jelentkezem a kóstolóért. :D A fotók - mint mindig - nagyon tetszetősek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszik! ♥ No akkor ezt a hiányosságot máris orvosoljuk. :D Nyisd az ablakot, mert mindjárt odaérnek! :)

      Törlés