Oldalak

2017. október 28.

Krumplis pogácsa









Imádom! :) Az egyik legkedvesebb gyerekkori ételem. Emlékszem, ha úgy volt, hogy az ebédhez krumplipüré volt a köret, mindig jó sokat csináltunk, hogy biztos maradjon krumplis pogácsának. Aztán Apuval addig sündörögtünk Anyu körül, amíg el nem készült. :D Ahogy kisült -persze jóval ebéd után-, még azon melegében nekiültünk. Mártogattuk a cukorba és csendesen falatoztunk. Valahogy sosem készült belőle túl sok. :D A minap ahogy az ebédet készítettem, kissé elkalandoztam a zöldségpucolás közben és hát túl sok krumplit sikerült megfosztani a héjától. Biztos ügyködött a tudatalatti, és "szólt", hogy már rég sütöttem krumplis pogit. :) Egy tartalmas leves után akár második fogásként, de délutáni "sütiként" is megállja a helyét. ;)









Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg natúr burgonyapüré kihűtve
~ 30 dkg liszt


A tálaláshoz:
kristálycukor

  1. A burgonyapürét villával kissé áttörjük, sózzuk, majd a lisztet fokozatosan hozzáadva gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett deszkán ~1 cm vastagra nyújtjuk és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
  3. Közepesen forró, bő olajban a pogácsák mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Inkább lassabban süssük, nehogy kívül hirtelen megégjen. :)
  4. A kész pogácsákat papírtörlőre szedjük. Melegen, kristálycukorral tálaljuk.


  











A fotókon, teljesen indokolatlanul megjelenik egy üveg vaníliás őszibaracklekvár is. :D Igazán nem értem, hogy került oda, mert mi ezt a pogit kizárólag cukorral esszük. :D ...de mégis, hiszen gondolni kell másokra is! ;) Hátha valaki azzal szereti. ...vagy magában. Bárhogy is legyen, igazából a pogi a lényeg. :D
 

4 megjegyzés:

  1. Mit értesz az alatt, hogy krumplipüré, mert ahány ház annyi szokás ez ügyben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nálunk a natúr krumplipüré végtelenül egyszerű. :) Kevés vajjal, vagy zsírral és langyos tejjel készül. Krémes, de nem túl lágy. Ilyenkor nem kerül bele se bors, se szerecsendió, csak egy kevés só, ízlés szerint.

      Törlés
  2. Rendben. Ugyanez nálunk is. A krumplifánkba viszont teszek tojást, fűszereket és petrezselyem zöldet is.

    VálaszTörlés