2017. október 2.

Körforgás - Tengelic az év madara 2017


Múlt ősszel Csemete és én szorgosan töltögettük a madáretetőket, hogy a kis tollas vendégeknek legyen miből eszegetni. :) Voltak, akik szépen csipegettek, s voltak, akik olyan elánnal törték a napraforgómagot és sertepertéltek az etetőben, hogy az élelemből jutott bőven a fű közé is. :D Tavasszal aztán egyszer csak elkezdtek kibújni a kis "palánták". Volt ott köles, búza és napraforgó is szép számmal. Cseperedtek, cseperedtek és egyszer csak virágba borultak. :) Úgy örültem neki, mert nagyon szeretem a napraforgót. A méhek szorgalmasan döngicséltek, röpködtek virágról virágra. Később aztán nyár végével a napraforgók szépen elhullajtották szirmaikat, a kis "tányérok" tele voltak magokkal, így aztán nem bántottam őket; reménykedtem benne, hátha néhány kismadár rájuk talál és majd jókat csemegézik. Így is lett. :) Legnagyobb meglepetésemre egy egész "tengeliccsalád" szokott ide. Reggelente és esténként hangos volt a csiviteléstől az egész kert. Figyeltem, ahogy a szülők etetik és tanítják a fiókákat. Később a fiatalok már egyedül is idemerészkedtek. Az ablakból lestük őket Csemetével, és meg is beszéltük, hogy idén ősszel is töltögetjük majd az etetőket, hátha jövőre is lesz napraforgó.A tengelicről bővebben itt olvashattok. :)

6 megjegyzés:

 1. Tapasztalataim hasonlóak, viszont ideszoktak a verebek, akik eluralták a kertet. Ez a mi problémánk lett volna, de a szomszéd hintáját befutó trombitafolyondáron tanyáznak, csapatostol, hangostól, ürülékestől. Ők ettől teljesen kikészültek. Remélem, ha újra kikerülnek az etetők nem lesz veszekedés, a szomszédokkal. A mindenféle madárka örömét ez nálunk nagyon beárnyékolja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No igen... a verebek természetüknél fogva igen hangos jószágok. Nálunk csak néha látogatják a kertet, talán mert bent a városban jóval több élelmet találnak... Anyuéknál viszont igen nagy csapatokban ricsajoznak. :) De jól megférnek a többiekkel. Küllőkkel, harkályokkal, csuszkákkal, pintyekkel... Igaz, a szomszédokat sem zavarják.
   Remélem, hogy nyugodtan telik majd az ősz/tél nálatok és örömötöket lelitek majd a sokféle kis tollas vendégben. :)

   Törlés