Oldalak

2017. szeptember 5.

Vaníliás őszibaracklekvár









Nemrégiben sikerült szert tenni szép érett, sárga húsú őszibarackra. :) Annyira szépek voltak, ahogy ott sorakoztak a rekeszekben, hogy szinte véteknek éreztem lekvárt főzni belőlük. :D Na jó, csak viccelek, de azért néhány szemet megmenekítettem friss fogyasztásra és persze sütibe is került belőlük. :) A lekvárt két adagban főztem, az elsőnél kevesebb pektint használtam, így az az adag kicsit hígabb lett. Oda se neki, mert az ízén mit sem változtat. Lehet belőle öntet süteményekre, pohárdesszertre, palacsintára, vagy gombócokhoz. ...és ha esetleg maradna jövő nyárra, akár fagyira is tehetjük. ;)









Hozzávalók:
őszibarack
35-40 dkg cukor / 1 kg tisztított gyümölcshús (a barack fajtájától és ízléstől függően)
1 vaníliarúd / 1 kg tisztított gyümölcshús
8-12 g pektin / 1 kg tisztított gyümölcshús (attól függően, mennyire sűrű lekvárt szeretnénk)
1/2 citrom leve


  1. A barackot több vízben, alaposan megmossuk. 
  2. Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd kisebb adagonként -amennyi gyümölcs egy rétegben kényelmesen elfér a fazékban- néhány perc alatt előfőzzük a barackot. Keményebb baracknál ez akár 5 perc is lehet.
  3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd héjától és magjától megfosztjuk.
  4. A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk. Egy részét átpasszírozhatjuk -paradicsompasszírozón-, de ez a lépés kihagyható, mert a főzéssel és ha jó érett a gyümölcs, amúgy sem lesz darabos a lekvár. :)
  5. Az előkészített gyümölcshúst lemérjük, nagy fazékba, vagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukor felét és a citromlevet. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, magját kikaparjuk és a vaníliarúddal együtt a gyümölcshöz adjuk. Közepes lángon elkezdjük főzni a lekvárt. Gyakran kevergessük, különben hajlamos leragadni.
  6. 25-30 perc főzés után hozzáadjuk a megmaradt cukorral elkevert pektint. Alaposan elkeverjük, majd további ~10 percig főzzük. Kiszedjük a vaníliarudakat.
  7. A kész lekvárt tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe szedjük. Celofánnal és/vagy tiszta, sérülésmentes fedővel lezárjuk. Ha kész vagyunk, mehetnek pihenni 2 napot a száraz dunsztba, majd felkerülhetnek a kamrapolcra. :)












4 megjegyzés:

  1. Micsoda színek! ♥ És milyen jó, hogy most nem csak virtuális kóstolót kapok, hanem itt van az igazi is a kamrapolcomon, csinos kis üvegben. :) Még egyszer köszönöm! ♥ Alig várom, hogy valami finomságot készíthessek vele. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Köszönöm! Bizony jó! :) Én is már azon töröm a fejem, hogy mi finomat süssek a cserebere-lekvárokhoz. :D

      Törlés
    2. :D Akkor ez izgalmas projekt lesz mindkettőnk számára a saját és a csere-lekvár kapcsán is. :)

      Törlés
    3. Az ám! Most aztán indulhat a kóstolás és a sütögetés! ;)

      Törlés