Oldalak

2017. augusztus 14.

Málnás kalácsfelfújt









Néhány napja újra sütöttem kalácsot. ...mert kedvem volt hozzá. :) Meglehet, hogy kánikulában nem ez a legjobb elfoglaltság, de enni attól még kell, hogy meleg van. :D Igaz, elég lett volna csak fél adagot sütni, mert a másik fele a kisebb étvágynak és az előbb említett rekkenő hőségnek köszönhetően megszikkadt. Oda se neki, hát akkor bekapcsolom újra a sütőt és csinálok belőle felfújtat. Azért ezzel a kis enyhüléssel nem is volt olyan vészes. ;) Egy kis friss gyümölccsel és dióval igazán finom lett és gyorsabban el is kopott. :D









Hozzávalók egy 30x11,5x7 cm-es sütőformához:
40 dkg szikkadt kalács
5 dl tej
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. vaníliapor
4 tojássárgája
3 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukor vagy nyírfacukor
10 dkg darált dió
25 dkg málna (lehet mirelit is)
továbbá:
porcukor vagy nyírfaporcukor



  1. A tejet ízesítjük vaníliaporral és citromhéjjal, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a meleg vaníliás tejet. Óvatosan adagoljuk, nehogy a tojás kicsapódjon. Belekeverjük az olvasztott vajat.
  3. A kalácsot ~1 cm-es szeletekre vágjuk, nagy tálba tesszük, majd leöntjük a tojásos keverékkel, kicsit állni hagyjuk.
  4. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, az aljába egy sor kalácsot rétegezünk. Meghintjük a dió 1/3-ával, majd rátesszük a málna felét. 
  5. Újabb réteg kalács, dió és málna következik, majd a tetejét befedjük a maradék kaláccsal és meghintjük a maradék dióval. Pár percet pihentetjük.
  6. 175 °C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a formából kivéve szeleteljük, porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük júliusi számában is. :)

10 megjegyzés:

  1. Jól tetted, hogy bekapcsoltad a sütőt, mert én bizony ezt a finomságot bármikor képes vagyok megenni, annyira odavagyok a kalácsfelfújtért. :) Ráadásul málnás. ♥ Ha brióssal imádtam, akkor a te kalácsoddal is szeretni fogom. Kaphatok? *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszik! Bizony a felfújtakat én is nagyon szeretem. :)
      Tartsd a tányérod, máris indul a kóstoló! ;)

      Törlés
  2. Kedves Ági! Anyósomék jönnek hozzánk ebédre és nekik tervezem megcsinálni ezt a receptet, desszertként. Az lenne a kérdésem, hogy előző nap meg lehet-e csinálni a felfújtat, vagy inkább csak frissen tudnád elképzelni? Illetve még az is érdekelne, hogy nem száraz-e egy kicsit magában, tálalnál e mellé sodót vagy tejszínt, vagy ez pusztán csak ízlés kérdése, te ezek nélkül szereted?:)

    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juci! Ne haragudj, hogy csak most válaszolok!
      Azt hiszem ez frissen az igazi. :) Inkább aznap készíteném. Igazából elég "szaftos", semmiképp nem száraz, de ha úgy gondolod, hogy jól menne hozzá egy kis sodó, akkor bátran készíts mellé, biztosan nagyon finom lesz hozzá. :)

      Törlés
  3. Köszönöm a válaszod! 2 hét múlva esedékes az ebéd, úgyhogy még van idő bőven:) Köszönöm a tippeket, akkor úgy időzítem, hogy délelött süljön ki a felfújt és a szaftosságra se stresszelek rá:) Köszi még egyszer, majd jelenkezem az eredménnyel!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, akkor még tényleg van idő. :) Nagyon szívesen, remélem, hogy ízleni fog mindenkinek! :) ...de izgi!
      Ha gondolod, a sütés elején lefedheted alufóliával, akkor még kevesebb nedvesség párolog el a sütiből. De azért szerintem a felétől süsd anélkül, hogy kicsit piruljon a teteje. :)

      Törlés
    2. képzeld anyósom a kedvenc tortájával állított be, úgyhogy a kis kalácsfelfújtom nem sok vizet zavart, eléggé elszomorított, apósom evett belőle 1 szeletet és ennyi:( pedig nagyon finom lett, tényleg jo szaftos volt, nem kellett hozzá sodo vagy hab, kellemesen fanyar a málnától és a dió nagyon jól ment hozzá! Úgyhogy csodás recept, csak sajnos nem volt rá vevő most a vendégsereg... A maradékot hazaviszem apumnak, ő biztosan odalesz érte:) Köszi a tanácsokat! (lőttem róla fotót is, bár nem lett volyan fotogén mint a tied, kár h nem lehet csatolni a kommenthez:)

      Törlés
    3. Kedves Juci! Úgy örülök, hogy végül tetszett a süti, még akkor is, ha most épp nem volt nagy keletje. Legalább több maradt nektek és így tudsz vinni apudnak. :D Tényleg nagyon örülök, hogy elkészítetted és hogy ízlett. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! ♥
      Igen, itt nem lehet fotót csatolni, de ha gondolod, küldj róla a fb.-on. :)

      Törlés