Oldalak

2017. május 23.

Kenyérfelfújt









Le sem tagadhatom, hogy szeretjük a felfújtakat. :) No nem, mintha ez lenne a szándékom. :D ...sőt. Ezúttal egy sós variáció készült némi megszikkadt kenyérből, darált hússal, fűszerekkel. Könnyű, egyszerű hétköznapi ebéd kerekedett belőle. Igazából sokféleképpen variálhatjuk, olyan hozzávalókkal, ami épp akad otthon. Nálunk többször előfordult már ilyen-olyan formában, és biztos, hogy lesz is még. ;)









Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőtálhoz:
40 dkg szikkadt kenyérrúd vagy gyökérkenyér
30 dkg darált hús
1 kis lilahagyma
1/2 piros húsú paprika
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj

bors
kis csokor petrezselyem
20 dkg mascarpone
1 dl tej
2 tojás

bors
szerecsendió
kevés vaj a forma kikenéséhez

A tetejére:
7 dkg reszelt sajt



  1. A mascarponét kikeverjük a tejjel, a tojással és fűszerekkel. A kenyérrudat ~1 cm-es karikákra vágjuk. 
  2. Egy serpenyőben felhevített vajon dinsztelni kezdjük a finomra vágott lilahagymát és paprikát. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és kevergetve lepirítjuk. 
  3. Belekeverjük a reszelt fokhagymát és a finomra aprított petrezselymet, majd langyosra hűtjük. 
  4. A sütőtálat kivajazzuk, az alját kirakjuk egy rétegben kenyérkarikákkal. Rákanalazunk keveset a tojásos keverékből. Ráhalmozzuk a darált húst, elegyengetjük, majd befedjük kenyérkarikákkal. 
  5. Ráöntjük a maradék tojásos keveréket és ~20 percig pihentetjük. 
  6. 160°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A sütési idő felénél a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Magában, vagy friss salátával kínáljuk.













A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Nagy rajongója vagyok a kenyér- kalács-, zsemle- és kiflifelfújtnak, úgyhogy ez a finomság épp nekem való. :) Rettentő guszta, és ma ebédre vagy vacsira elfogadnám. :) Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó, hogy te is szereted az ilyen ételeket! :) Máris indítom, igaz az ebédről már lekéstem, de vacsorára dupla adag érkezik. ;)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Hogy én eddig miért nem találkoztam ilyen finomsággal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)Köszönöm! Örülök, hogy neked is tetszik!

      Törlés