Oldalak

2017. március 22.

Mogyorós kifli









Rég sütöttem már ehhez hasonló kifliket. :) Anno nagyon nagy kedvenc lett a rugelach. Ezt alakítottam át, így kicsit egészségesebb változat készült. Bár a vaj mennyisége ezt némiképp cáfolja. :D A lényeg, hogy nagyon finom és (sajnos) roppant gyorsan el is fogyott. Hamarosan ismétlés. :)









Hozzávalók 32 db süteményhez:
A tésztához:
35 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg sótlan vaj
25 dkg mascarpone
2 ek. nádcukor (vagy erythritol)


A töltelékhez:
6 ek. mogyorókrém
12 dkg törökmogyoró

A tetejére:
1 tojássárgája
nádcukor (vagy erythritol)

  1. Tálba mérjük a lisztet, sót, nádcukrot, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a mascarponét és egynemű tésztává gyúrjuk a vajas "morzsával". 
  2. A tésztát két részre osztjuk és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni ~1 órára. 
  3. Míg a tészta pihen, a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd megdaráljuk. 
  4. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral. 
  5. Az egyik adag tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen ~40 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. Megkenjük a mogyorókrém felével, majd 16 egyforma cikkre vágjuk. Ezután megszórjuk a darált mogyoró felével. 
  6. A cikkeket széles végüknél fogva óvatosan feltekerjük. A kifliket egymás mellé tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, majd megszórjuk nádcukorral. 
  7. Előmelegített sütőben 25-28 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. Míg sülnek, elkészítjük a második adagot is.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük márciusi számában is. :) 
 

    4 megjegyzés:

    1. Szívesen beleharapnék! Csodás a fotó :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. :) Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!
        Fénypostával küldöm a kóstolót! ;)

        Törlés
    2. Nagyon szép kis kifliket sütöttél! :) Biztos ízlene, mert a rugelachot anno én is nagyon szerettem. De rég is ettem! Kaphatok kóstolót?

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Köszönöm! :)
        De jó! No, akkor holnapra dupla adagot küldök, bízva abban, hogy ízleni fog! ;)

        Törlés