Oldalak

2017. január 13.

Székelykáposzta









Még soha nem készítettem székelykáposztát. A minap a kisboltban hirtelen felindulásból vettem savanyított káposztát. Nem volt vele semmi tervem, néha csak úgy képes vagyok magában is enni. ...jó sokat. :D Hazaérve szépen betettem a hűtőbe és elkezdtem gondolkozni, mi is legyen belőle. Persze azért lemeóztam előtte. ;) Felcsaptam a kedvenc szakácskönyvemet, és meglepődve láttam, hogy nincs benne a receptje. Csak a gyorsfagyasztott készételekről szóló bekezdésben olvasható róla néhány mondat. Kicsit elkenődtem, de azért nem estem kétségbe. :D Google a barátom, hát akkor keresgélek a neten. Találtam is rengeteg elkészítési módot. Így aztán belevetettem magam az olvasásba. Sok recepttel később úgy döntöttem, nekilátok, kicsit a magam feje után, aztán lesz, amilyen lesz. Még párom is jót evett belőle, pedig ő alapjáraton nincs kibékülve a savanyú káposztával. Ezt pedig határozottan jó jelnek tekintem, így biztos készül még. :D





 



Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg savanyú káposzta
50 dkg sertéstarja
1 fej vöröshagyma
1 ek. őrölt paprika
1 ek. zsír
2 babérlevél (elhagyható, káposztája válogatja)
kevés víz
3 ek. tejföl
1 ek. liszt



  1. A káposztát -ha nagyon savanyú, vagy sós- kissé átöblítjük, majd a hosszú szálakat megvágjuk. Lábasba tesszük, a babérlevelet hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és lassú tűzön puhára pároljuk.
  2. Egy másik lábasban zsíron üvegesre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Lehintjük a pirospaprikával, átkeverjük, majd beleforgatjuk a felkockázott tarját. Sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.
  3. Mikor a hús és a káposzta is puha, egy szűrőkanállal a húsra szedjük a káposztát (közben kihalásszuk a babérleveleket). Kevés levet öntünk még alá és összeforraljuk.
  4. A tejfölt liszttel és kevés lével -ami a káposztáról visszamaradt- csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Egyet forralunk rajta, majd tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.









4 megjegyzés:

  1. Én biztos szeretném, mert a savanyú káposztát is imádom. :) Tartom is az unokatesó tányéromat egy szép nagy adag székelykáposzta reményében, amit még én sem főztem soha, úgyhogy muszáj megkóstolni a mihez tartás végett. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! Kárpótlásul a késedelmes postázás miatt, most tripla adagot küldök. :) ...annak reményében, hogy ízleni fog! ;)

      Törlés
  2. Egyik kedvencem, még ha nem is sűrűn készítem! :) Ha osztás van, én is kérek szépen egy jó nagy tányérral :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! Ez csak természetes, már indítom is a küldeményt. :)

      Törlés