Oldalak

2016. december 13.

Cékla chutney









Egy jó kis fűszeres téli chutney. Szeretem az efféle dolgokat, mert klasszul feldobnak egy natúr sültet is. :) Az ünnepi asztalnál akár párolt káposzta helyett is kínálhatjuk. Hidegen, vagy melegen is nagyon finom. Sokáig nem voltunk túl jó barátságban a cékla és én, de azt hiszem egyre jobban kedvelem. Ez az étel lett belőle az egyik kedvencem.









Hozzávalók 8-10 személyre:
65 dkg cékla (tisztítva)
2 kis alma
1 vöröshagyma
3 ek. nádcukor vagy nyírfacukor
2 ek. balzsamecet
1 tk. mustármag
1 tk. indiai koriandermag
1 kk. őrölt fahéj
1 cm-es friss gyömbér
néhány zsályalevél (elhagyható)
3 ek. olívaolaj
csipet só


  1. Az almát meghámozzuk és a céklával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát a gyömbérrel és zsályával késes aprítóban pépesre aprítjuk. 
  2. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban áttört koriandert és a mustármagot. Addig pirítjuk, míg a mustármag pattogni kezd. Rátesszük a hagymát, nyírfacukrot, sót és kevergetve néhány percig dinszteljük. 
  3. Hozzáadjuk a céklát, almát, a balzsamecetet és közepes lángon, fedő alatt -néha átkeverve- addig pároljuk, míg a cékla teljesen megpuhul. A cékla nedvességtartalmától függően kevés vizet tehetünk alá. Sült húsok mellé kínáljuk.
















Tipp: Kihűtve, üvegekbe töltve, hűtőben több napig is eláll.



A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :) 

2 megjegyzés:

  1. Az összes ételfotód közül ezek a képek egyikei a kedvenceimnek. ♥ És ha már így van, vétek lenne nem megkóstolni a céklát, ami itt most a főszerepet játssza. :) Talán így még én is szeretném. Kaphatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? :D De jó! Köszönöm szépen! ♥
      Hát ez csak természetes, már indítom is a kóstolót! :) Remélem ízleni fog!

      Törlés