2016. szeptember 19.

Festetics-kastély Keszthely - Balaton-felvidék
"A Festetics család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A horvátországi származású család a 17. századtól él Magyarországon, 1739-től Keszthelyen. Ekkor szerzi meg Festetics Kristóf (1696–1768) a keszthelyi birtokot és tartozékait, és az uradalmat választja birtokai központjának. Jelentős érdeme a kastély felépítése. Ezidőtájt sebészorvost és mestereket hozat a városba, valamint gyógyszertárat és uradalmi kórházat létesít.
Kristóf fia, III. Pál (1722–1782) Mária Terézia királynő udvari, majd kancelláriai tanácsosa. Később az udvari kamarához kerül; Mária Terézia 1772-ben grófi rangra emeli, titkos tanácsosi címet kap és a magyar kamara alelnöke lesz. Politikai tevékenysége mellett létrehozza Keszthelyen az első elemi és középiskolát.
I. György (1755–1819), Pál fia a család legjelentősebb tagja. 1797-ben megalapítja a Georgikont, Európa első mezőgazdasági főiskoláját. Megépítteti a Phoenix gályát, az első nagyméretű balatoni vitorlást. A kultúra elhivatott támogatója. Könyvtári szárnnyal bővíti ki a kastélyt s folyamatosan gyűjti az újonnan megjelenő könyveket. 1817-ben megrendezi az első Helikoni ünnepséget, melyen a kor legnagyobb költői és írói vesznek részt. Gimnáziumot alapít Csurgón.
A család legmagasabb rangú tagja I. György dédunokája, II. Tasziló (1850–1933) -akit kora „legnagyobb magyar arisztokratája”-ként tisztelnek- kamarás, titkos tanácsos, főudvarmester. Mary Hamilton angol hercegnővel kötött házassága révén nyugati uralkodóházakkal kerül rokonságba. Ferenc József 1911-ben hercegi rangra emeli.
A keszthelyi Festetics-kastély utolsó lakói II. Tasziló fia, III. György (1882–1941) és családja volt. Felesége, Haugwitz Mária lengyel grófnő és fia, IV. György (1940– ) 1944-ben hagyta el a kastélyt."

"A ma múzeumként és rendezvény-központként működő keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya.
Építését Festetics Kristóf kezdte 1745-ben. Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 18. és 19. században többször átépítették, bővítették. 1769–1770-ben Festetics (III.) Pál, Kristóf fia végeztetett átalakításokat az épületen. Az építkezések a homlokzat változatlanul hagyása mellett megnövelték a szárnyakat. A következő jelentős átalakítást fia, Festetics (I.) György 1792-ben kezdte meg. Nevéhez fűződik a déli, könyvtári szárny felépítése.
1883–1887 között Festetics (II.) Tasziló az északi szárny lebontása után új szárnyépületet készíttetett, amely tornyos középrésszel kapcsolódott a régihez. Ezzel majdnem megkétszerezte a kastély méretét, ugyanakkor meg is magasította az épületet, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látta el. A homlokzatok, belső terek és lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját. 

Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. A kastély parkja természetvédelmi terület.Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok -köztük Festetics (I.) György egész alakos bronzszobra-, a kerti tó és az oroszlános kút építménye gazdagítja. A kastélyparkban található a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiház. A park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épületet találjuk."

Idén újra ellátogattunk a kastélyhoz. Múlt nyáron még igencsak "hadi állapotok" uralkodtak a parkban; ahol se közlekedni, se nézelődni nemigen lehetett. Mostanra szépen helyreállították. A kastélyba most nem mentünk be a tavalyi esetből okulva. :) Történt ugyanis, hogy megvettük mi a belépőt, nekem még fotójegyet is -amit amúgy elég borsos áron kínálnak-, mert egyébként nem szabad fényképezni. Igen ám, de olyan sokan voltak, hogy nagyon gyorsan utolértünk nem egy, hanem két csoportot is, akik lelkesen -vagy kevésbé lelkesen- hallgatták a tárlatvezető mondókáját. Mi viszont nem tudtunk haladni a saját tempónkban, ami egy másfél éves Csemetével amúgy sem egyszerű mutatvány. :D Így fájó szívvel -ez voltam én- és két-három teremmel a hátunk mögött kivonultunk az épületből és inkább a többi kiállítás és múzeum felé vettük az irányt. :) A legnagyobb sláger akkor és most is a modellvasút kiállítás volt. Csemete nagyon élvezte, ahogy a kis vonatok ide-oda zakatolnak. :) Azt hiszem ez utóbbit jövőre is megnézzük.


Szöveg forrása: helikonkastely.hu 

2 megjegyzés:

 1. Milyen szépen helyreállították a parkot! Amikor tavaly ott jártunk, még épp a szökőkutakat csiszolták. Viszont a kastély szobái bennünket nem varázsoltak el, ezért nem is bántam, hogy nem vettünk fotójegyet. A hintókiállítás viszont kárpótolt, az nagyon tetszett mindkettőnknek. :) A modellvasútra már nem jutott idő, de mindenképp megnézzük, ha legközelebb arra járunk.
  Klassz volt egy kicsit ott sétálni megint a csodás képeid segítségével. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Örülök, hogy tetszenek a fotók és hogy jót sétáltál. ♥
   Bizony, mi még előttetek jártunk ott, akkor az egész park olyan volt, mint valami gigantikus építkezési terület. De mostanra tényleg szép lett. :)

   Törlés