Oldalak

2016. május 22.

Eperhabos kosárkák












Ez a süti ropogós és habos, de legfőképp epres. :D Már napok óta szemeztem a mélyhűtőben lapuló leveles tésztával, hogy kéne valamit sütni... Eszembe jutott, hogy van még a hűtőben pár szem eper, amit friss evésre már úgy is kevés lenne, így nem sokat gondolkodtam, eperhabot gyártottam. Kosárkákba töltve jópofa desszert lett belőle. :)













Hozzávalók 20 db kosárkához:
40 dkg leveles tészta
1 tojássárgája
kevés kristálycukor

Az eperhabhoz:
3 dl tejszín
15 dkg eper (lehet mirelit is)
1 tasak őrölt zselatin (10g)
6 ek. porcukor

Továbbá:
mentalevelek a díszítéshez


  1. A tésztát lisztezett felületen ~0,5 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 40 db kört szaggatunk belőle. 
  2. 20 tésztakör közepét egy ~3,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk, az így kialakított gyűrűkből lesznek a kosárkák oldalai. 
  3. A tésztakörök tetejét lekenjük tojássárgájával, majd egy-egy gyűrűt helyezünk rájuk. Ezek tetejét is lekenjük, majd meghintjük kevés cukorral. 220°C-ra előmelegített sütőben ~12 perc alatt kisütjük a kosárkákat. Töltés előtt teljesen kihűtjük. 
  4. A habhoz az epret felkockázzuk, elkeverjük 3 evőkanál porcukorral, néhány perc pihentetés után szitán áttörjük. A gyümölcspürét kis lábasba tesszük, elkeverjük benne a zselatint és folyamatos keverés mellett felmelegítjük, de nem forraljuk. Levesszük a tűzről, félre tesszük. 
  5. A tejszínt a maradék porcukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük az eperpürét. 10 percre hűtőbe tesszük az eperhabot, ezután csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kosárkákat. 
  6. A süteményt tálalás előtt mentalevelekkel díszítjük.

















Tipp: A "gyűrűkből" kimaradó apró köröket is lekenjük tojássárgájával és tetszés szerint ízesítjük, majd a kosárkákkal együtt kisütjük.




A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)

4 megjegyzés:

  1. Olyan aranyosak ezek a kosárkák! ♥ Mindig is tetszettek az ilyen picurka kis fészkek, amikben valamilyen gyümölcshab vagy gyümölcs csücsül. :) Azt hiszem, hamar be tudnék kapkodni belőlük párat. :D Nem akarlak sürgetni, de már nagyon megkóstolnám. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Már repül is egy tálcányi fészek! ...vagy hogy is? :D A lényeg, hogy úton vannak, mindjárt nyithatod az ablakot! ;)

      Törlés
    2. Kissé megkésve, de utólag is nagyon köszönöm a küldeményt! ♥ Gyorsan befészkelték magukat a gyomromba. :D

      Törlés
    3. :D Kedves egészségedre! ;)

      Törlés