Oldalak

2016. március 24.

Vaníliatorta












Nálunk bármi jöhet, ami vaníliás. Pláne, ha az történetesen torta. :D A legutóbbi csokoládés süti után megállapítottuk, hogy legközelebb jó lenne valami, ami nem csokis. Így hát nem sokat gondolkodtam azon, hogy milyen ízű legyen. A krém mennyisége miatt egy kicsit tömény lett -mondjuk úgy, hogy piskóta inkább csak mutatóban van a tortában-, de úgy voltam vele, ha már ennyi, én bizony felhasználom az összeset. :D Mert hát lehet a tortából vékony szeletet is vágni... azután még egyet, és még egyet. ;)












Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű sütőformához:
A tésztához:
4 tojás
5 ek. liszt
4 ek. cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1/2 kk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás
5 dl tejszín
2 ek. liszt
1 ek. étkezési keményítő
1/2 vaníliarúd kikapart magja

A díszítéshez:
cukorgyöngy


  1. A tésztához a tojások sárgáját két evőkanál cukorral felhabosítjuk. Hozzáadjuk a vaníliát, a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd összedolgozzuk. 
  2. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A masszát vajazott, lisztezett formába öntjük, elegyengetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük. 
  3. A krémhez egy fazékban a tojásokat elhabarjuk. Hozzáadjuk a vaníliát, lisztet, étkezési keményítőt és kevés tejszínnel csomómentesre keverjük. Felengedjük a maradék tejszínnel és kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és néha átkeverve teljesen kihűtjük. 
  4. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd adagonként hozzáadjuk a főzött krémet és simára keverjük. 
  5. A tortalapot kétfelé vágjuk. Megtöltjük a krém felével, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Hűtőben néhány órát -vagy egy éjszakát- pihentetjük. Tálalás előtt cukorgyönggyel díszítjük.




















A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)

A háttérért köszönet a Fotóhátterek-nek. :)

6 megjegyzés:

  1. Vékony a tészta?! Annyi baj legyen, én egymás után 4 vékony szelettel is megbirkózom. :D
    Ezekkel a kis cukorgyöngyökkel olyan szép, nőies lett a torta. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :D Ugye, hogy ugye? :D Máris indítok... lássuk csak... 1-2-3... hopp 8 szelet lett! :D

      Törlés
    2. Kicsit megkésve köszönöm meg, de mindenképp el akartam mondani, hogy Isteni finom volt a süti. Köszi! :)

      Törlés
    3. De jó! :) Ezek szerint indulhat a következő küldemény! ;)

      Törlés
  2. Nagyon meggyőző, pompásan sikerült! :-)

    VálaszTörlés