Virágkalács. Ha már itt a tavasz. :) Ezt a formázási módot már számtalan helyen láttam. Igaz, nem egy bonyolult dolog, mégis eddig valahogy kimaradt. Most, hogy lassan itt a húsvét, gondoltam jópofa lenne valami mutatós, sós kalácsot tenni az asztalra, persze szigorúan csak a főpróba miatt. :D Ááá! Csak viccelek! :D Persze, hogy egyébként is elkészült volna, hisz kelt tészta! :D Minden esetre a hagyományos fonott kalács mellett azt hiszem idén ilyet is sütök az ünnepre. Klassz lehet akár reggelire, sonkával, tojással, friss zöldségekkel, vagy uzsonnára egy bögre teával. :) Mivel a pesztó -teljesen véletlenül, mert nem is figyeltük, mikor levettük a polcról- medvehagymás, így ez a kalács még egy kicsit szezonálisra is sikeredett. Igaz, a friss levelek itt is cseperednek már a kertben, de még olyan kicsik, hogy ha leszedem az összeset, akkor sem lett volna elég a kalácsra. :) Így ők most élvezik a napsütést és a jó időt.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
20 dkg natúr krémsajt
2 dl langyos tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
2-3 ek. olívaolaj
só
A kenéshez:
6-7 tk. pesztó
A tetejére:
1 tojássárgája
szezámmag
- Az élesztőt a tejben egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Olajjal lekenve, letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
- A tésztát lisztezett deszkán ~25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A tekercset átemeljük a tepsire és koszorút formálunk belőle. A tésztát éles késsel ~2 cm távolságonként bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen. Az így kapott "csigákat" egyenként kissé elforgatva egymásra fektetjük, így megkapjuk a jellegzetes virágformát.
- A kalács tetejét lekenjük tojássárgájával, meghintjük szezámmaggal. Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Rácsra téve langyosra hűtjük, ezután szeleteljük.
A hátteret a Fotókellék biztosította.
Egyszerűen nagyszerű ! Ez virág(kalács)nyelven azt jelenti,igen szívesen látnám ezt a szépséget a húsvéti asztalunkon. <3 :D
VálaszTörlés:D Köszönöm! Rendben, akkor majd nyuszi elfuvarozza! :)
TörlésHát ez a kalács valami gyönyörűség! ♥ Ne tudd, milyen rég készülök én is ilyet sütni! :D De egyelőre csak a szememet legeltetem... már percek óta, mert nehéz betelni a látvánnyal. Hát még kaphatnék is kóstolót... ;) :v
VálaszTörlés:) Köszönöm! ♥ Már indítom is a küldeményt! :)
TörlésHa pedig te is sütsz majd ilyet, akkor még cserélhetünk is. :D
Köszi, ideért és nagyon finom volt. :) Oké, benne vagyok a majdani cserében. ;)
TörlésÓ! Ennek nagyon örülök! A cserének még inkább! ;)
TörlésNagyon szépet sütöttél (már megint)! Azért adjatok a Nyuszinak is, ne hiába leskelődjön :D
VálaszTörlésKöszönöm! :) Ó, feltétlenül! :D Mindenkinek jut kóstoló! ;)
Törlés