Azon a télen a kis teherautók elkoptak. :) A következő években is sütöttünk mézeskalácsot, de valahogy sosem kerültek újra lencsevégre. Idén (2019) azonban Csemetének az a klassz ötlete támadt, hogy készítsünk mézeskalács házikót. :) A házat együtt terveztük és kiviteleztük. Én az "alaprajzot" találtam ki, ő pedig színesceruzákkal felszerelve nekilátott a dekorációs tervnek. :) A végső összeállítást, az éjszaka leple alatt csináltam meg, hogy reggelre legyen meglepetés. A házikó mellé most "csak" a hagyományos formák kerültek elő. (Az első sütésnél legalábbis. :)) A házikó annyira megtetszett, hogy készítettem egy Anya-házikót is a Csemete-házikó mellé. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
51 dkg sima liszt
10 dkg porcukor
10 g szódabikarbóna
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 nagy tojás
25 dkg vegyes virágméz
6 dkg vaj
A piros mázhoz:
3 ek. meleg víz
1 ek. zselatin
piros ételfesték (gél)
Az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 tk. citromlé
2 csapott ek. étkezési keményítő
A díszítéshez:
cukorgyöngy
- A tésztához a mézet és vajat kis lábosban, takarék lángon összemelegítjük. Félre tesszük, langyosra hűtjük.
- A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A lisztes keverék közepébe ütjük a tojásokat, majd a langyos mézes keveréket hozzáadva összedolgozzuk a tésztát. Ezt fakanállal, vagy robotgép dagasztószárával végezzük. A kész tésztát zárható dobozban legalább egy éjszakát pihentetjük.
- Másnap a tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A formákat sütőpapírral fedett tepsire rendezzük legalább 2 cm-re egymástól, mert sütés közben alaposan megnőnek. A mézeskalácsot előmelegített sütőben 7 (-9) perc alatt készre sütjük. Minden sütő más és más, inkább többször ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon, vagy túlsüljön a tészta.
- A kisült mézeseket kihűtjük és néhány órát pihentetjük a díszítés előtt.
- A piros mázhoz hőálló pohárban, vagy kis befőttesüvegben elkeverjük a vizet a zselatinnal. Néhány percig állni hagyjuk, majd vízfürdőbe állítva, folyamatosan melegen tartjuk, hogy a zselatin folyós maradjon. (Én néhány süteményt még színezés előtt lekentem átlátszó mázzal.) Hozzáadunk annyi festéket, amivel elérjük a kívánt színt, ezzel alaposan elkeverjük, majd egy tiszta ecsettel (esetemben orig 10-es ecset :D) lekenjük mázzal a mézeseket. Néhány órát pihentetjük, míg megszilárdul a máz.
- Az írókához az átdarált, átszitált porcukorhoz keverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a citromlevet és a porcukrot apránként hozzáadva habverővel, sűrűn folyós állagúra keverjük. Nem kell az egész cukormennyiség, csak annyit adagoljunk, amennyivel elérjük a kívánt állagot. (nekem kb. 4 evőkanálnyi keményítős porcukor maradt meg)
- Az elkészült írókamasszát masszív műanyag zacskóba töltjük, a száját lezárjuk, majd a zacskó csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a mézeseket. A cukorgyöngyöt a még puha írókába "ragasztjuk", egy hegyes bambuszpálcika segítségével. A pálcika hegyét gondolatnyira az írókába nyomjuk, majd így szedünk fel egy gyöngyöt, amit utána a helyére illesztünk.
- A feldíszített mézeseket néhány órán át pihentetjük, míg az íróka megszilárdul. Ezután elajándékozzuk, nézegetjük, vagy jóízűen elmajszoljuk. :D
Anya-Házikó
Csemete-Házikó
♥
Tipp: A mézeskalács ház összeállításához először az írókát használtam. Ami tökéletes is, de mivel meglehetősen gyakorlatlan vagyok házépítés ügyileg, így aztán itt-ott kicsit megszaladt a ragasztóanyag. :D Később utánaolvastam és több helyen írták, hogy zselatinnal ragasztják össze a házat/figurákat. Ez a megoldás nagyon klassz. Azért is, mert irtó gyorsan szilárdul a ragasztóanyag és azért is, mert átlátszóra szárad. Tehát a készre épített házat békésen tudjuk díszíteni kedvünk szerint.
Díszíthetjük úgy is, hogy az elemek még nincsenek összeillesztve. Ez annyiban nehezíti a feladatot, hogy nagyon óvatosan kell bánni az egyes elemekkel, nehogy letörjük róla a már megszáradt mintát.
Ha teljesen tökéletesen illeszkedő falakat és tetőt szeretnénk, akkor szerintem másfajta tésztával kell próbálkozni, mert ebből a fajta puha tésztából kis duci lesz minden. :D
Kellemes sütést és építkezést mindenkinek!
Azt a mindenit, de ügyesek vagytok! :) ♥ Az én szemem is "shóóó" - ide-oda cikázik a csodás ételfotók között, amiket ezekről a szépen díszített mézeskalácskákról készítettél.
VálaszTörlésÉn most csak gyönyörködöm bennük. :)
De aranyos vagy! Köszönjük szépen! :) Akkor hogy egy kicsit közelebbről is megnézhesd őket, máris indul a kóstoló! "Shóóó!" :D
TörlésAzok az édes kis dundi kezek! Nagyon szépek lettek, a díszítés is, minden! Ügyes volt a kis kuktád is!
VálaszTörlésÓ, de aranyos vagy! :) Köszönjük szépen a kedves dicséretet! Most nagyon vigyorgok ám, mert úgy örülök, hogy neked is tetszenek! :)
TörlésKedves Ági!
VálaszTörlésÉvek óta a te receptjeid alapján sütök-főzök, kivéve ha valamit nem találok meg az oldaladon. Én nem gondoltam, hogy van olyan hogy "ízlés-lelkitárs", de azt hiszem benned megtaláltam.:) Mindig pontosan követem a receptjeidet, és az elkészült étel pontosan olyan amilyet szeretek.
Nem tudom, miért csak idén próbáltam ki a te mézeskalács receptedet, pedig évek óta küszködök vele... Jelentem elkészítettem, és sosem ettem még ennél jobb mézeskalácsot!! Csodálatos az íze, Istenien puha!! Nagyon hálás vagyok, hogy írod ezt a blogot és rád találtam! :)
További sok sikert kívánok neked!
Rebeka
Szia Rebeka!
TörlésNagyon szépen köszönöm a kedves soraid! :) Nagyon jólesik, amit írtál! ♥
Olyan jó tudni, hogy azok az ízek, amiket ennyire szeretek, másnak is kedvére vannak. "Ízlés-lelkitárs" :) Nagyon tetszik! :)
Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy újra, a régi lendülettel érdemes folytatnom a sütést, főzést, fotózást, mert nagyon jó érzés, hogy az, amit ennyire szeretek, másnak is tetszik! Hálás vagyok neked, hogy mindebben megerősítettél. :)
Minden jót (és bár lehet kicsit még korai) és
Áldott, békés ünnepeket kívánok neked!