Oldalak

2015. december 30.

Lencsefőzelék









Szeretem a lencsét. Levesnek, salátának, de a legjobban azt hiszem főzeléknek kedvelem. :) Az a fura helyzet állt elő, hogy kereken két éve tervezem, hogy felkerül ő is a társai mellé, mégis, eddig elmaradt. Már vagy négy garnitúra fotó készült róla, de valahogy eddig egyik sem lett igazán olyan, amilyennek szerettem volna. Jó persze, egy főzelék, az főzelék, sosem lesz olyan mutatós, mint egy torta, vagy sütemény. :D Én azért rendületlenül főztem és utána kattogtattam a gépet. :D Talán csak annyi kellett hozzá, hogy kapjak ajándékba két öregecske tányért a szívemnek oly kedves balatoni nyaralóból. ...és -most meg is lehet mosolyogni ezért- mintha minden a helyére került volna. Az egyszerű kis lencsefőzelékem úgy virított a tányérban, ahogy az én arcomon egy széles mosoly. :D Ezúttal csirkemellből egy gyors pörkölt készült hozzá, de nagyon finom fűszeres sült virslikarikákkal, vagy egy kis pirított húsos szalonnával.






Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg lencse
1 babérlevél
4-5 szem szegfűbors
2 ek. mangalicazsír vagy olívaolaj
3 ek. sima liszt
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
cukor (ízlés szerint)
ecet (ízlés szerint)

2-3 ek. tejföl (elhagyható)


  1. A lencsét alaposan átválogatjuk, átmossuk, majd annyi vízben, ami bőven ellepi, két órát áztatjuk.
  2. Az előkészített lencsét leszűrjük, fazékba tesszük. Hozzáadjuk a babérlevelet, szegfűborsot, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, és közepes lángon puhára főzzük. 
  3. Egy lábosban felhevítjük a zsírt/olajat, majd üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Mikor kezd színt kapni, hozzáadjuk a vékonyra szelt fokhagymát is. Lehintjük liszttel, átpirítjuk, majd folyamatos keverés mellett elkezdjük felengedni a lencse főzőlevével. Közben a lencsét is átszedjük a rántásra. Nem baj, ha kimarad egy kevés főzőlé, később szükség szerint felhasználható hígításhoz. Ha tudjuk, menet közben halásszuk ki a babérlevelet és szegfűborsot.
  4. A főzeléket ízesítjük sóval, cukorral, ecettel, majd addig forraljuk, míg szépen besűrűsödik. Belekeverjük a tejfölt, egyet forralunk rajta, majd tálaljuk.








Ha követjük az újévi hagyományokat és hiszünk a babonákban, szilveszter napján csirke-, újév napján pedig disznóhús mellé készítsük. :)

2 megjegyzés:

  1. Hmmm, guszta! :) Tavaly óta szeretem a lencsét, ezért biztosan tudom, hogy egy ilyen szép nagy tányérral meg tudnék enni a főzelékedből. Főleg, ha pörköltet is adsz mellé meg kenyeret is. ;) :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Akkor máris indítom, hogy holnap bármikor ehess belőle. :) ...és természetes, hogy pörkölt és friss kenyér is jár hozzá. ;)

      Törlés