Oldalak

2015. november 8.

Mézes grízes - avagy mézes zserbó












Az egyik kedvenc süteményem. ...a zserbó után. :D Már ha az efféle típusú süteményeket nézzük. Amúgy igen nehéz sorrendet felállítani. ...és igazából nem is kell. :) Azt hiszem talán általános iskolás voltam -úgy nagyjából ezer éve-, mikor utoljára ilyen sütit ettem. Valahogy rá is felejtettem és épp ezért eddig nem is sütöttem. Eddig... Na de majd most! :D Mostantól tuti, hogy sokszor készítem, mert tényleg nagyon jó kis süti. Az elkészítése egyszerű, bár a ráfordított idő -beleértve a várakozást is, ami hát lássuk be nem egy egyszerű feladat- és az elfogyasztásához "szükséges" idő egyáltalán nincsenek jó arányban. :D 
Párom szerint csokimáz nélkül finomabb, így ha valaki nem olyan csokimázfüggő, mint én, akkor nemes egyszerűséggel hintse meg a tetejét porcukorral. Az eredeti receptben, egyébként a szöveg porcukrot ír a tetejére, a képen viszont csokimáz van. És mivel én meg semmi jónak nem vagyok elrontója, így lett végül csokimáz a tető. ;)









Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg vaj
40 dkg sima liszt
15 dkg cukor
1 tojás
1 tk. sütőpor
6 dkg méz
4-5 ek. tej + egy kevés, ha nem áll össze a tészta
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
baracklekvár
csipet só

A tetejére:
10 dkg porcukor
4 ek. víz
4 ek. holland kakaópor
1 ek. vaj


  1. A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és lassú tűzön sűrűre főzzük. Levesszük, kevergetve kihűtjük. A cukrot a vajjal és csipet sóval habosra keverjük, ízesítjük citromhéjjal, majd a kihűlt tejbegrízhez adva krémmé dolgozzuk.
  2. A tésztához a vajat, tojást, cukrot, tejet és mézet gőz fölött összefőzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, a sütőporos lisztet és sima tésztává gyúrjuk. Ha kell, még 1-2 ek. tejet adhatunk hozzá. A tésztát négy cipóvá osztjuk és legalább 30 percet pihentetjük.
  3. A tésztacipókat egyenként ~20x35 cm-es téglalappá nyújtjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben -lisztezett sütőlapon, vagy tepsi hátán- 7-8 perc alatt kisütjük. A harmadik, negyedik lapnál már lényegesen rövidül a sütési idő -~5 perc-, vigyázzunk, nehogy megégjenek. A kisült tésztát sima felületre fektetjük.
  4. A lapokat először vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd három lapot megkenünk a grízes krémmel. Egymásra helyezzük őket, a negyedik lapot pedig lekváros felével lefelé fordítva befedjük a süteményt. Kihűtjük.
  5. A csokoládémázhoz kis lángon összefőzzük a porcukrot, a kakaóval és vízzel. A tűzről levéve belekeverjük a vajat.
  6. A csokoládémázzal bevont süteményt legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap tetszés szerint szeleteljük. 











A tálca az Üvegmadár Műhelyben készült, Éva keze munkáját dicséri. Igaz, itt most nem látható teljes egészében, de képzeljétek, pillangós! :)

16 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós lett a mézes zserbód!

    VálaszTörlés
  2. Ez valami gyönyörű! Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen szépre tudtad készíteni. :) És nem hiszed el, de 3 hete kértem el a Kutyafül anyukájától a receptjét, és én is meg akartam sütni, mert nekünk is ez az egyik kedvencünk. ♥ Az övében van sárgabaracklekvár is. Ez lesz az egyik karácsonyi sütink. :) A fotók imádni valóak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Úgy örülök, hogy tetszik! :D Most itt vigyorgok, mert klassz, hogy nektek is az egyik kedvencetek! Ebben is van sárgabaracklekvár. :) Jó is bele, mert a kicsit savanykás, gyümölcsös ízével ellensúlyozza az édes grízes krémet. Nálunk is felkerült a karácsonyi sütilistára. Ez amúgy a második sütés volt... Már amit le tudtam fotózni, mert az első olyan gyorsan elfogyott. :D

      Törlés
  3. Ez egyike azon sütiknek, amit gyerekkorom óta imádok! De sohsem sikerült ilyen szépen szeletelnem, a csokimáz rákenődik a késről a süti oldalára. Na de ez mit semváltoztat iránta érzett rajongásomon :) Bár még nem volt rá alkalom, de egy egész tepsivel megbírnék enni egyszerre :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :D Hát ezt meg tudom érteni. Én is simán meg tudnám enni az egészet. ;)
      Szeletelés előtt jó alaposan megéleztem a késem és kivételesen bírtam addig várni, míg rendesen megszilárdul a csokimáz. Amúgy meg egyáltalán nem baj, ha az oldalára is jut. ...sőt! :D Legalább mindenhol van. :D

      Törlés
    2. Milyen igaz, drága Ági! :D Akkor ezzel lehet a gond, nem szoktam kivárni!

      Törlés
  4. Ó, bocsi, kicsit rosszul fogalmaztam, azt akartam írni, hogy anyósoméban középen van egy réteg, ami csak baracklekivel van megtöltve. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja! Ó, már értem! :D ...hmmm... bizony úgy is nagyon finom lehet! :) És biztos klasszul mutat benne a lekváros réteg!

      Törlés
  5. Ó, nem is igaz, ez milyen gyönyörű.
    Nagyon ügyes vagy.

    VálaszTörlés