A nigellát eddig csak "díszítésnek" -és persze a kellemes hagymás aromája miatt- használtam, gondoltam épp itt az ideje, hogy valamiféle tésztában is megkóstoljuk. Természetesen kenyérben. ...először. :D Ez a kenyér több szempontból is úttörőnek számít a konyhánkban, mert az első, aminek a tésztájában nem kevés nigellamag van, és az első, ami sütőkövön sült. Kicsit izgultam és nagyon-nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lesz a végeredmény. Nem kellett volna. ...mármint izgulni. :D A cipó nagyon szép lett és leginkább finom. A tészta szép egyenletesen sült, a héja klassz ropogós lett és mikor hűlt, hallani lehetett, ahogy pattog. :) Na jó, némiképp elfogult vagyok, de aminek kicsit is hagymás íze van, az nálam biztos kedvenc lesz. Azt hiszem nem árt feltölteni a nigella-készletet. ;)
Hozzávalók:
50 dkg BL80 kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 ek. nigellamag
4 ek. olívaolaj
só
- Az élesztőt egy kanál liszttel és a cukorral a langyos vízben felfuttatjuk. A kétféle lisztet, sót és nigellamagot tálba tesszük.
- Hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk, majd alaposan átdagasztjuk a tésztát.
- Olajozott tálban, letakarva ~1 órát kelesztjük.
- A sütőt a sütőkővel együtt 250°C-ra előmelegítjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen bátran átdagasztjuk, cipóvá formáljuk, majd konyharuhával bélelt íves tálban további 15 percet kelesztjük.
- A megkelt cipó tetején kereszt alakú bemetszést ejtünk, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc után a hőmérsékletet 200°C-ra mérsékeljük és további 30 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve kihűtjük.
A sütőkövet az igazipizza.hu biztosította.
A receptet a Kifőztük októberi számában is megtaláljátok. :)
Gyönyörű ez a kenyér, és irigy is vagyok rá! :D Az én sütőmben még sütőkövön sem sül ilyenre. :( De hogy a bánatom enyhüljön, nem küldenéd el a kenyeretek felét? :D >:O A nigella magot én is nagyon szeretem, de csak ritkán használom, mert kevés van belőle. :D Be kéne szereznem egy nagy adagot.
VálaszTörlés:D De aranyos vagy! Köszönöm szépen! :) ...hát hallod? Mikor kihűlt, csak nézegettem, aztán jól megpusziltam. Há' nóóórmális? o.O :D
TörlésNo, de mivel leginkább ennivaló és nem puszilni való, ezért máris kanyarítom a kenyeret és indul fénypostával! ;)
Kicsit megkésve, de utólag is nagyon köszönöm a kóstolót, Isteni finom volt! :) Azon pedig meg sem lepődöm, hogy megpusziltad. :D Nemnormáliséknál ez az alap. :D ;) Én viszont most csak bepusziltam a szeletekéket, mert elleneállhatatlanul illatoztak. De ígérem, legközelebb előtte csókot is nyomok rájuk, csak hogy le ne maradjak mellőled. :D
Törlés:D ♥
Törlés