Oldalak

2015. július 11.

Spenótos-rukkolás rakottas












Szeretjük a rakott ételeket. De azt hiszem, hogy ezt mintha már említettem volna... egyszer-kétszer. :D Az a jó bennük, hogy az ember akár előre elkészítheti. Összesüti, másnap csak a tetejére önti a besamelmártást bőven megszórja sajttal és a sütőben átmelegíti. :) Persze azért ez is, mint az ételek nagy része, frissen az igazi. Most némi rukkolából és saját spenótból készült. És bár a "zöld" rétegek igen vékonykának tűnnek, ez ne tévesszen meg senkit, mert az íz a lényeg. :D











Hozzávalók 4 személyre egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
20 dkg friss spenót (tisztítva)
10 dkg friss rukkola (tisztítva)
30 dkg darált hús
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj + egy kevés a forma kikenéséhez
1,5 dl főzőtejszín
3 tojás

bors

A tetejére:
2 ek. vaj
2 ek. liszt
~2,5 dl tej

bors
szerecsendió
reszelt sajt

  1. Egy evőkanál vajat serpenyőben felhevítünk. Belereszeljük a fokhagymát, addig dinszteljük, míg illatozni kezd. Rátesszük a spenótot, rukkolát és átforgatjuk a fokhagymás vajon, míg összeesnek. A zöldségeket kivesszük a serpenyőből. Félre tesszük. 
  2. A serpenyőt tisztára töröljük, majd felhevítjük benne a maradék vajat. Üvegesre dinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a húst, ízesítjük sóval, borssal és kevergetve lepirítjuk. 
  3. Közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, majd a húshoz keverjük. 
  4. A sütőtálat kivajazzuk. Lerakjuk az aljára a spenót és rukkola felét. Erre halmozzuk a húsos tölteléket, majd befedjük a megmaradt zöldségekkel. 
  5. A tejszínt kikeverjük a tojással, kevés sóval, majd a rakottasra öntjük. Betesszük a 200°C-ra előmelegített sütőbe és ~30 percig sütjük. 
  6. Közben a vajból, lisztből, tejből elkészítjük a besamelmártást, amit szerecsendióval, sóval, borssal ízesítünk. A rakottas tetejére öntjük, reszelt sajtot szórunk rá és további ~15 perc alatt készre sütjük az ételt. 














A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)
 

2 megjegyzés:

  1. A spenótról sajnos nincsenek jó emlékeim nagynénémnek hála, de ez a te rakottasod olyan szép, hogy meg kell kóstolnom. :) Kérek szépen egy szeletet. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Máris indítom! :) Örülök, hogy tetszik! Ki tudja, hátha így megbarátkoztok ti ketten. ;) Ha igen, csak szólj és már küldöm is a következő szeletet! :D

      Törlés