Oldalak

2015. május 16.

Szerb csirkeragu rozmaringos burgonyával - Szakácsmustra 10.









A szakácsmustra már a tizedik fordulónál tart. E forduló házigazdája Bogi -a Vöröskaktusz blog írója-, akinek választása a hazai vonalat erősíti Stahl Judit személyében. Régebben nagyon csíptem Stahl Judit műsorát, jó néhány receptjét ki is próbáltam anno, igaz ezek még jóval a blog születése előtti történések; de talán épp itt az ideje előszedni a kissé viharvert füzetlapokat. :D A receptek tetszettek, ahogy az elkészült ételek is. Jött egy hosszabb szünet, majd kezembe került egy Stahl magazin különszám. ...azután még egy és még egy... és nemrég az első könyv -mármint nekem az első :D-, a Gyors konyha. Mi más is lehetne? Mostanában "gyors" ételekre vadászom és ez a könyv egész jó választásnak tűnik. Eddig csak lapozgattam, olvasgattam és bejelöltem kis színes cetlikkel, hogy miket szeretnék kipróbálni. Itt volt hát a ragyogó alkalom elkezdeni a kóstolást. Az első választottam a Szerb csirkeragu. Igaz, ajvár helyett házi sült paprikakrémet használtam. Lesz máskor is. ;)







 

Hozzávalók 2 személyre:
A csirkéhez:
2 egész csirkecomb
20 dkg házi sült paprikakrém
1 dl főzőtejszín
1 nagy csokor friss kapor

bors
3 ek. olívaolaj

A rozmaringos burgonyához:
30 dkg apró burgonya (3-4 cm-esek)
3 gerezd fokhagyma
~ 4 ek. olívaolaj

bors
kis csokor friss rozmaring
citromlé

  1. A burgonyát alaposan megcsutakoljuk és a fokhagymával együtt, enyhén sós, hideg vízben feltesszük főni. Forrástól számítva ~8 percig főzzük, majd leszűrjük.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, átfuttatjuk rajta a finomra vágott rozmaringot. Rátesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgatva ~5 perc alatt átpirítjuk. Megcsepegtetjük citromlével.
  3. Míg a burgonya sül, elkészítjük a húst. A csirkecombokat kicsontozzuk és bőröstől 1-cm-es csíkokra szeljük. Sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben felhevített olívaolajon, gyakran megforgatva aranybarnára sütjük. Kiszedjük a serpenyőből, melegen tartjuk.
  4. A visszamaradt olívaolajra kanalazzuk a sült paprikakrémet. Hozzáadjuk a tejszínt, a finomra vágott kaprot és összeforraljuk a mártást. 
  5. A csirkecsíkokat a mártáshoz adjuk, jól átforgatjuk és forrón a rozmaringos burgonyával tálaljuk.














Nemrégiben újra készült, kicsi módosítással, és friss paprikakrémmel. :)

9 megjegyzés:

  1. Micsoda színek és micsoda ízek! Szerintem szeretném, főleg, mert nem ajvárral, hanem saját paprikakrémmel készítetted. :) És még gyorsan el is készíthető. Ez nálam is fontos szempont (hozzám is jöhetsz ebből az okból nézelődni :D ), úgyhogy ha lesz nekem is saját készítésű paprikakrémem, akkor ki fogom próbálni ezt a receptet. :) Addig is kérek szépen kóstolót. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, de aranyos vagy! Annyira örülök, hogy ennyire tetszik! :)
      Igen... hát anno ettem "bóti" ajvárt, többfélét. Az egyik finom volt nagyon, a másik meg nagyon nem. :D A házira meg várni kell, így maradt a paprikakrém. Idén azt hiszem abból is sokkal, de sokkal többet kell készítenem. ;)
      Becsomagoltam a dupla adagot, egy pillanat és indul a küldemény! :D

      Törlés
  2. Kedves Druszám, - Macskanyelv gyorsabb volt - most is :) - , nekem is a színek azok, melyek teljesen elvarázsolnak! Kedvenc színem a kék és a sárga, itt mindkettő központi helyet kapott. Annyira szépen ellenpontoz a kék virág - elvarázsolt! Most megyek és olvasom a receptet is - a fotók csodálatosak!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de kedves vagy! :) Köszönöm! ♥
      ...nahát, erre nem is gondoltam, de tényleg! :D Én is nagyon szeretem a sárgát és kéket együtt, s tudat alatt így választottam, ahogy kiléptem virágot szedni. :) Küldöm is a kóstolót! A csomagot megismered majd, mert egy nagy csokor írisz lesz a tetején. ;)

      Törlés
  3. Olyan guszták a képeid, hogy megéheztem! :) Fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? De aranyos vagy! Köszönöm! Küldöm a kóstolót! :)

      Törlés
  4. Úgy szeretem az ilyen nagymamis hangulatú képeket. Nagyon szépek! :) Az étel pedig továbbra is kedvemre való. Szívesen enném ma vacsorára. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ♥ Köszönöm! :D Örülök, hogy tetszik! Máris csomagolom, ernyővel felszerelve érkezik a vacsora! :)

      Törlés