Nem sűrűn fordul elő itthon gesztenyepüré, most mégis rövid időn belül kétszer is gesztenyés sütit készítettem. :) A tortát már rég meg akartam sütni, a másik gesztenyepürével azonban nem volt különösebb tervem. Aztán eszembe jutott, hogy a mélyhűtőben van egy tartalék leveles tészta és hogy még fel sem avattam az Anyutól kapott virág alakú kiszúrókat. :) ...a többi meg jött magától. A holland mandulás süti után megmaradó marcipán, egy kevés házi meggydzsem, némi tejszín és már kész is a desszert.
Hozzávalók 10 kosárkához:
50 dkg mirelit leveles tészta
25 dkg gesztenyepüré
5 dkg marcipánmassza
1 dl habtejszín
1 ek. rum (elhagyható)
meggydzsem
holland kakaópor a díszítéshez
- A tésztát a leírásnak megfelelően kiolvasztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 10 cm átmérőjű -virág formájú- kiszúróval kiszaggatjuk.
- A tésztavirágokat kosárkaformába igazítjuk, majd egy üres formát helyezünk a közepükre. 200°C-ra előmelegített sütőben ~12 perc alatt kisütjük a tésztát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a két forma közül és rácsra téve teljesen kihűtjük.
- A kiolvasztott gesztenyepürét a rummal és tejszínnel alaposan kikeverjük; a marcipánt lereszeljük.
- A kihűlt tésztakosárkák aljába meggydzsemet kanalazunk, majd marcipánt szórunk rá. A gesztenyekrémet csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket kakaóporral díszítjük.
Tipp: A kimaradó tésztát kisüthetjük sós ropogtatni valónak.
A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)
Olyan szép kis gesztenyés-marcipános rózsákat alkottál! Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen klasszul kialakítottad a szirmokat, csak ámulok és bámulok. A magazinban is megcsodáltam már. :) Én biztos szeretném, mert mindkét hozzávalót szeretem, és nem sima gesztenyepürének, hanem ilyen különleges formában. :D ;)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :) Reméltem, hogy tetszeni fog, mert félre is tettem neked egy csokorral. ;) Máris indítom őket!
TörlésGyönyörűek lettek ezek a kosárkák, arról már nem is beszélve, hogy mennyire finomak is lehettek. :) És ezek a krémrózsák, meseszépek! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! Úgy örülök, hogy neked is tetszenek! Már kötöm is csokorba és repítem a kóstolót! :)
Törlés