Oldalak

2015. február 18.

Fűszeres sörlepény - Szakácsmustra 8.









Már a nyolcadik fordulónál tart a szakácsmustra -melyet anno Sasó hívott életre- és én még csak most játszom először. Eddig valahogy mindig lemaradtam, pedig már sok kedvencem főztjét végigkóstolták a többiek. :) Jelen forduló házigazdája azŐrültSzakács, aki az Őrülten jó ételek blog írója. Nagyon megörültem, mikor láttam, hogy újabb fordulóhoz érkezett a játék, Frank Júlia neve pedig igen ismerősen csengett. Hatalmas lelkesedésemben nekiültem a könyvespolcnak, hogy szakácskönyvet vadásszak, ám legnagyobb meglepetésemre -bár szentül meg voltam győződve, hogy birtokában vagyok a "tudásnak"- egy szem recept nem sok, annyit sem találtam. ...nem hogy komplett szakácskönyvet. El is kenődtem, de aztán Judit a FecskeFészek blog írója segítségemre sietett -amit ezúton is nagyon köszönök- és rengeteg remek receptet küldött, így most már én is jelentkezhettem a játékra. :D
A recepten -jó szokásomhoz híven :)- némiképp módosítottam és készítettem hozzá mártogatót is. Egy nagy tál vegyes salátával tálalva könnyű ebéd lett a sörkorcsolyából. :)







 

Hozzávalók ~15 db lepényhez:
40 dkg burgonya (tisztítva)
1 dl citromos, alkoholmentes sör
5 ek. finom liszt
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 tk. sütőpor
1 ek. olívaolaj

bors
szerecsendió
lestyán
kevés olívaolaj a sütéshez

A mártogatóhoz:
1 kis pohár natúr joghurt (125g)
3 ek. tejföl
3 dkg kéksajt
néhány szál metélőhagyma

  1. A burgonyát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt kikeverjük a "lepénytésztát". 
  2. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd a tésztából, kisebb adagokat kanalazunk a serpenyőbe. Eligazgatjuk a lepényeket, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük.
  3. A mártogatóhoz a joghurtot és tejfölt kikeverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük.








Az eredeti recept 2 dl "rendes" sört és 2-3 evőkanálnyi lisztet ír a "tésztához", de ezekkel a mennyiségekkel olyan híg lett volna, hogy biztosan nem lehet belőle lepényeket sütni. Még az 1 dl sör is majdnem sok lett. :) Lestyán helyett pedig késhegynyi őrölt gyömbér szerepel a fűszereknél, de én most nem voltam gyömbéres hangulatban, így lestyánt használtam, ami remekül illik a burgonyás ételekhez.

4 megjegyzés:

  1. Hűha, ez aztán a szépen megrakott tányér! Benne van a lelked. :) Örömmel megkóstolnám, mert biztos nagyon finom, a mártogatónak meg külön örülök, mert szerintem is azzal lett kerek. Nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! De örülök, hogy tetszik! Igen, nálunk nem maradhat egy lepényke sem mártogató nélkül. ;) Már küldöm is őket, extra adag mártogatóval! :)

      Törlés
    2. Már meg is érkezett a küldemény, és tömöm a fejem, tunkolom a fincsi mártogatóba a lepénykét. Jaj, de finoooom! :) Kösziiii!

      Törlés