Oldalak

2014. szeptember 22.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület - Együnk Egymásért






Biztosan sokan egyetértünk abban, hogy ételt kidobni -amennyiben az még tökéletesen fogyasztható állapotban van- nem jó dolog. Én is próbálok minél több zöldséget, gyümölcsöt felhasználni, még akkor is, ha már nem olyan szépek, de ízük még remek. A kinézet semmit nem von le az értékükből. Legfeljebb nem nyersen esszük meg őket. Hasonlóképp vagyok más élelmiszerrel is. Csak azért, mert mindjárt lejár a joghurt, kefir, vagy tejföl -bár ez utóbbival azt hiszem ilyen még nem fordult elő :)- nem fogom kidobni, hiszen ezeket a lejárati időpontokat úgy határozzák meg, hogy a termék egyébként még vígan fogyasztható. A tésztának, lisztnek, konzervnek szintén nincs semmi baja. 
De! A szabály, az szabály. Az, hogy otthon ki mit fogyaszt, azt mindenki maga dönti el. Ám ez nem mindenkinek adatik meg sajnos. Hihetetlen, hogy ma Magyarországon milyen elképesztő mennyiségű, fogyasztható élelmiszer kerül kidobásra -csak mert néhány nap múlva lejár a szavatossága, vagy épp szezonális termék, ami nem fogyott el a boltok polcairól-, ahelyett, hogy a rászorulókhoz kerülne. 
Ezt a problémát igyekszik orvosolni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.








"A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy az információgyűjtés és publicitás eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését." 

Lelkes és lelkiismeretes munkájuknak köszönhetően indulásuk óta több, mint 33 ezer tonna élelmiszert mentettek meg és osztottak szét az országban, melynek együttes értéke meghaladja a 13 milliárd (!) forintot. 

Önkéntesek segítségével felkutatják és összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért már nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók. Ezeket adomány formájában eljuttatják a közel 220 hozzáértő karitatív szervezethez és önkormányzati intézményhez, akik ingyen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.



A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, számos projekttel igyekszik megvalósítani a kitűzött célt. 




Jót enni jó,
jót tenni jó!



Október 16. az Élelmezés Világnapja, egyben az Élelmiszerbanknál a téli időszakra való felkészülés kezdete, amikor is több százezer ember élelmezését kell segíteniük az országban. Az Élelmezési Világnaphoz kapcsolódóan az Élelmiszerbank biztonságos működéséhez szükséges anyagi forrásainak bővítésére 2012-ben elindították az Együnk Egymásért Adománygyűjtő Programot, amelyet minden év októberében rendeznek meg. 
Az Együnk Egymásért programhoz csatlakozók azzal járulhatnak hozzá a Magyarországon élő rászorulók élelmiszer-segélyezéséhez, hogy vendégül látják barátaikat, ismerőseiket, kollégáikat, akik az elfogyasztott ételekért cserébe, annak apropóján az Élelmiszerbankot támogatják pénzadományukkal. Minden olyan étterem, menza és sütni-főzni szerető jelentkezését várják, akik ily módon szívesen segítenének.






Ha más módon is szeretnél segíteni, arról bővebben itt tájékozódhatsz. 


Köszönöm, hogy elolvastad! :)

Azzal is sokat segítesz, ha hírüket viszed, hogy minél többen tudjanak róla, hogy:

Jót enni jó,
jót tenni jó!


Szöveg forrása: elelmiszerbank.hu

6 megjegyzés:

  1. Nemes kezdeményezés, maximálisan egyetértek vele. Sok olyan élelmiszer van, ami semmit nem veszít az értékéből, csak azért van rajta lejárati dátum, mert kötelező. Luxusnak és felháborítónak tartom azt is, amikor megsemmisítenek élelmiszert. Mindig lenne sajnos sok olyan ember, akinek nagy szüksége lenne rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony így van Gabi. Reméljük, hogy sok ember csatlakozik majd a kezdeményezéshez és egyre több étel jut el ily módon a rászorulókhoz. :)

      Törlés
  2. Végre egy jó kezdeményezés! Nem is olyan régen szóba került nálunk, hogy vajon mit csinálnak pl. a multik a lejárt szavatosságú élelmiszerekkel. Egy ismerősömtől tudom, aki az egyik ismert üzletláncnál vezető beosztásban dolgozott, hogy ezeket az ételeket nem adják oda a rászorulóknak, hanem megsemmisítik, mert ez a szabály Ráadásul még ő is egyetértett ezzel a marhasággal. Én pedig fel voltam háborodva, hogy micsoda butaság ez, hiszen mennyien vannak (sajnos), akik éheznek. Fel nem foghatom, hogy ha amúgy is kidobnák, akkor miért nem lehet inkább olyanoknak adni, akiknek nagy szüksége lenne rá.
    Egyébként én sem dobok ki semmit, csak mert rá van írva a dobozára, hogy lejárt. A tejtermékek közül több is van, aminek nem árt, ha érik, legfeljebb levágom róla a kicsit elszíneződött részeket, már ha egyáltalán megérik azt a napot, amikor romlásnak indulnak. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :) Nagyon fura lehetett ezt hallani. Mármint, hogy valaki egyetért az ilyen szabályokkal. Persze más az, ha a munkájából kifolyólag muszáj... mondjuk magánemberként... hát nem tudom. De hála az égnek, vannak ilyen programok és a sok finom étel megmenekül, és olyan helyre kerül, ahol nagy szükség van rá.
      Tudtam ám, hogy te sem vagy egy pazarló típus. Sőt! :) Hány olyan klassz ételt készítettél már te is, ami a menekíteni kívánt alapanyagokból született.
      Most töredelmesen bevallom, hogy az a sajt, aminek a csücske látszik a képen, épp ma egy hete járt le elvileg. :D ...és mi pedig jól megesszük vacsorára. :D

      Törlés
    2. Na pont a sajt az egyik valóban, amit simán fel lehet használni jóval a lejárati dátum után. Persze nem mindegy, milyen fajta, mert azok az ál-sajtok sajnos hamar elkezdenek rózsaszín penészfoltokat mutogatni magukon, amit már én se ennék meg. De a kemény sajtokat sokáig el lehet pakolgatni a hűtőben.
      Igen, igyekszem mindent felhasználni én is, amit csak lehet. :)

      Törlés