Oldalak

2014. június 28.

Tőzegáfonyás panna cotta









Nemrégiben igen kedves felkérést kaptam. ...lenne-e kedvem egy új termékcsalád tagjait kipróbálni, illetve ezekkel a termékekkel új recepteket "kitalálni", melyek majd szerepelhetnek egy receptfüzetben is.
A Herbárium 2000 Kft. -a Bálint Cseppek gyártója és forgalmazója- minél szélesebb körben próbálja megismertetni az emberekkel a gyógy-és fűszernövények egészségre gyakorolt hatását. A természetes alapanyagokból készülő tinktúrák (alkoholos-vizes kivonatok), 100 %-os hidegen sajtolt magolajok, olajos kivonatok és kolloidos vizek gyártása és forgalmazása mellett az elmúlt évben új termékcsaládot vezettek be. 
A Bálint Csemegék 100%-ban természetes készítmények, melyek nem tartalmaznak semmiféle hozzáadott anyagot. Ezek a csemegék úgynevezett fagyasztva szárítással készülnek. Ez az eljárás különösen kíméletes, mivel a gyümölcsök, zöldségek természetes tulajdonságai -szín, íz, illat, valamint vitamin és ásványi anyag tartalma- változatlanok maradnak. A feldolgozás során nem használnak színezéket, tartósítószereket és adalékanyagokat sem. Éppen ezért ezek a termékek könnyen beilleszthetők különféle diétákba, étrendekbe.
Nagy örömmel tettem eleget a kérésnek és izgatottan vártam a kipróbálásra váró termékeket. :)
Az első Csemegével nem is készülhetett más, mint egy desszert. Több szempontból is első, mivel panna cotta-t sem csináltam még, de úgy gondoltam ez most egy remek alkalom lesz. :)







Hozzávalók 4 személyre:
4 dl tej
2 dl tejszín
2 dl joghurt
fél rúd vanília
3 ek. cukor/nyírfacukor
10 g zselatinpor
12 g fagyasztva szárított tőzegáfonya
2,5 dl langyos víz
2 ek. méz
1 csapott ek. étkezési keményítő
csipet fahéj (elhagyható)



  1. A tejet, tejszínt, joghurtot lábosba öntjük. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, a cukrot, majd közepes lángon, gyakori keverés mellett felforrósítjuk, majd félre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A tejszínes keverékből néhány kanálnyit kiveszünk. Egy kis tálkában kikeverjük a zselatinnal, majd a tejszínes keverékhez öntjük és alaposan elkeverjük. A langyos keveréket 4 részre osztjuk, majd betesszük a hűtőbe néhány órára, míg megszilárdul.
  3. Közben a tőzegáfonyát beáztatjuk a langyos vízbe, míg megszívja magát, majd a levét lábosba szűrjük. Hozzáadjuk a mézet, fahéjat és felmelegítjük. Néhány evőkanálnyi vízzel kikeverjük az étkezési keményítőt, majd a gyümölcshússal együtt a felmelegített folyadékhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg szépen besűrűsödik. Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, majd a desszert tetejére kanalazzuk. A kész panna cotta-t hűtve tálaljuk.








A receptet megtaláljátok a Bálint Cseppek nyári receptfüzetében. :)

Szöveg forrása: www.balintcseppek.hu

2 megjegyzés:

  1. Csodaszép lett, és számomra különleges is, hiszen joghurttal dúsítottad, és így még nem próbáltam. Nagyon finom lehet. :) A szöveg pedig nagyon informatív, szuperul sikerült cakumpakk. Ügyi vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó... :) Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik! :) ...én meg még joghurt nélkül nem csináltam, de azt hiszem gyakrabban fogok ilyesmit elkövetni, mert klassz desszert. ;)

      Törlés