Oldalak

2014. április 18.

Málnás joghurttorta












A minap azon törtem a fejem, hogy milyen desszertben használhatnám fel a  fagyasztóban lapuló málnakészletet. Belestem a hűtőbe, hogy ihletet merítsek és a következő pillanatban már ott sorakoztak a hozzávalók a konyhapulton. :) ...a hozzávalók, ehhez a könnyű, fanyar, joghurtos finomsághoz. A piskóta receptje -amit nagyjából már vagy százszor megsütöttem :)- egy jó régi extra Finomságok-ból van.




 




Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
3 tojás
1 csipet só
5 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítő
8 dkg cukor
fél tk. sütőpor

A málnás-joghurtos "krémhez":
20 dkg málna (lehet friss, vagy fagyasztott)
3 ek. málnadzsem
50 dkg natúr joghurt
1 tasak zselatin (20 g)
1,5 dl langyos víz

A díszítéshez:
2,5 dl tejszín
1 tasak habfixáló


  1. A málnát és a málnadzsemet összeforgatjuk a joghurttal, majd betesszük a hűtőbe.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni a csipet sóval, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményítővel és sütőporral elkevert lisztet is beledolgozzuk. A tésztát a tortaformába simítjuk, majd ~25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  4. A zselatint -egy kis lábasban- 1,5 dl langyos vízben feloldjuk, felforraljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a málnás joghurtba. A krémet félre tesszük kicsit dermedni.
  5. Míg a krém pihen, a piskótalapot tálra tesszük. A tortagyűrűt rátesszük -kicsit bő lesz rá, mert hűlés közben kicsit összemegy a piskóta-, majd a tészta és a gyűrű közé szilikonos sütőpapírt teszünk, hogy könnyebb legyen majd levenni a tortagyűrűt, miután megszilárdult a krém.
  6. A krémet óvatosan a piskótára kanalazzuk és elegyengetjük. 1-2 órára betesszük a tortát a hűtőbe, míg a málnás-joghurtos krém megszilárdul. A krém vékony rétegben a torta szélét is bevonja.
  7. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A tortáról levesszük a tortagyűrűt és a sütőpapírt, majd a tejszínhabbal tetszés szerint díszítjük.








A tejszínhabos díszítés kissé rusztikus lett. :)

6 megjegyzés:

  1. Most nagyon vigyorgok ám! Egyrészt azért, mert imádom az ilyen krémes tortákat, és ha eléggé szélesre húzom a számat, akkor talán elköldöd nekem a torta felét :D, másrészt pedig tök ugyanúgy voltam a sütisütéssel vasárnap, mint te. Én is a maradék málnát akartam felhasználni, és nálam is hipp-hopp felsorakoztak a konyhában fellelhető hozzávalók. :D Jó, mi?! Egyrugó már megint. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Igen, igen... egyrugó! :D Még szép, hogy küldöm a felét! ...és most én is igen szélesen vigyorgok, úgyhogy én meg kérek szépen a te málnás finomságodból! Cseresüti? ;)

      Törlés
    2. :D Te egy annyira rendes csaj vagy, hogy én meg az én sütim felét küldöm el neked. Szerintem jó cserét csináltunk mindketten. ;)

      Törlés
    3. Húúú... de klassz! Dúskálunk a málnás sütikben! :) Már nagyon várom, hogy ideérjen, mert nagyon kíváncsi vagyok rá! ♥

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Egy szeletkét kaphatok? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Természetesen! ...akár kettőt is! :D

      Törlés