Újév első napjára sütöttem ezt az édeskés, pikáns, kissé csípős karajt. Egy ideje már bent vártak a mélyhűtőben, hogy valami készüljön belőlük. Azt tartják, hogy január elsején malacot "kell" enni, hogy az évünk szerencsés legyen. No hát ezen nem múljon; elő is kaptam őket, hogy egy jó kis sültet együnk. Persze nem csak e jeles napon kerül az asztalra. ;) A pácban az ízek nagyon jól kiegészítették egymást. Az összhatás enyhén keleti beütésű lett, de mégis jól passzolt mellé a hagymás burgonya és a birsalmaszósz. :)
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet bőrös-csontos karaj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
A páchoz:
2 dl sör
3 ek. méz
1 ek. barna cukor
4 ek. olaj
1 kk. chilipehely
1 kk. apróra vágott rozmaring (lehet szárított is)
só
- A pác hozzávalóit egy kis tálkában alaposan kikeverjük.
- A karajszeletek bőrös részét beirdaljuk, majd a szeleteket tepsibe fektetjük. Ráöntjük a pácot, majd 3-4 órát pihentetjük, közben ~30 percenként megfordítjuk a húst, hogy minél jobban átjárják az ízek.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, de nem pucoljuk meg teljesen, csak a legkülső burokleveleket szedjük le. Így sütés közben nem esnek majd szét. A hagymát, fokhagymát a hússzeletek közé szórjuk, a tepsit lefedjük alufóliával és ~1,5-2 óra alatt puhára pároljuk a húst.
- A fóliát levesszük, a szaft nagy részét kis lábasba öntjük, majd a fóliából kisebb darabokat tépve letakarjuk a szeletek húsos részét, hogy az ne száradjon és visszatesszük a sütőbe, míg a bőr aranybarna nem lesz.
- A szaftot közben beforraljuk és tálaláskor a sűrű mázat a karajszeletekre öntjük.
Nem halnék éhen nálatok. :) Csodás ez a karaj, abszolút az ízlésemhez illő, és én biza még azt a biralmaszószt is megkóstolnám. :) ha esetleg maradt még, küldenél egy kis (nagy) szelet husit és hozzá krumplit és szószt is?
VálaszTörlés:D Természetesen! A Te adagod külön készítettem; már megy is a "szuper-frissen tartó" dobozban! ;)
TörlésNagyon guszta! Jó kis vacsi lenne :)
VálaszTörlésKöszi! :) Hát mi tagadás... bizony, jó volt ebédnek is, vacsorának is. ;)
Törlés