Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre):
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg dió
1 cs. sütőpor
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
csipet só
2 ek. rumaroma
A krémhez:
5 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. sima liszt
15 dkg dió
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 ek. rumaroma
A díszítéshez:
10 dkg dió
12 fél dió
- A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
- Egy tepsibe tesszük az összes diót -35 dkg plusz a 12 fél szem- és betesszük a melegedő sütőbe pirulni. Csak addig, míg illatozni kezd; vigyázzunk, nehogy megégjen. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a 12 fél szem kivételével ledaráljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rumaromával kikeverjük, majd hozzáadunk 10 dkg darált diót. Belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.
- Egy kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok, majd betesszük a sütőbe.
- 10 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 190°C-ra és ~40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Mivel minden sütő más és más, a sütési idő módosulhat. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk.
- Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt lábasba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet és a cukor felét hozzáadva elkezdjük felfőzni a krémet. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a 15 dkg őrölt diót, majd addig főzzük tovább, míg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, gyakori keverés mellett kihűtjük.
- A vajat kikeverjük a maradék porcukorral és a rumaromával mikor a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas résszel.
- A tortaalapot háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hűtőbe dermedni.
- Darált dióval -a megmaradt 10 dkg- és a fél diószemekkel díszítjük. 8-12 órára hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük, majd pihentetés után szeleteljük.
A recept megtalálható a Kifőztük januári számában is! :)
Csodaszép! Ez a Nagymami tudott valamit. És úgy látom, át is örökítette beléd a tudományt. :) Ahogy olvastam a receptet, rájöttem, hogy a te és az én diótortám krémje nagyon hasonló lehet, ami tök jó, mert akkor kb. egyforma ízeket érzünk. A készítés módjában vannak eltérések, de az eredmény hasonló lehet. A régi reciknél nincs is jobb.
VálaszTörlés:D De jó! Igen, bizony... a régi családi receptek a legjobbak a világon. :)
TörlésAnno én is nagyon ráörültem a Te diótortádra, mert mi is dióimádók vagyunk! Az meg tényleg milyen klassz, hogy ennyire hasonló az ízlésünk. :D Akkor nincs már hátra, mint hogy küldjek "néhány" szeletet, hogy össze tudjátok hasonlítani őket. ;)
:) Szuper! A Kutyafüllel együtt nagyon hálásak vagyunk a küldeményért. Ezer puszi érte! <3
VálaszTörlésEz a minimum kérem! ;)
TörlésMeseszép!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésHúh, de szép torta! Imádom a diót, úgyhogy nyerő lenne nálam! :)
VálaszTörlésDe kedves vagy! Köszönöm! :)
TörlésAzta! Ugyan ilyet készített nekem a Nagymamám szülinapomra mindig :') Dejóóó, köszönöm a receptet! :))
VálaszTörlésEdina! Nahát, ennek igazán örülök! :) Nagyon-nagyon szívesen! ♥
TörlésCsodásak az új fotók, és nagyszerűen néz ki a torta is! ♥ Ha ezt a Kutyafül meglátja, sírni fog érte. :D Én is hasonlóan érzek most, úgyhogy légy szíves, gyorsan küld belőle egy-két-három.... szeletet. Most nagyon szépen nézek. *.*
VálaszTörlés:D Ó! Hát aki ilyen nagyon szépen néz, és ennyire szereti a diótortát, annak feltétlen tripla adag jár! :) Örülök, hogy tetszenek az új képek! ♥
TörlésJôl nézki biztos ki fogom probàlni!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :) Ennek nagyon örülök! Remélem ízleni fog!
Törlés