Oldalak

2013. december 31.

Lencseleves









"A szilveszteri gasztro-babonáknak régi paraszti gyökereik vannak, a hagyomány szerint nagy jelentősége van az óév utolsó- és az új év első napjának, mert ezek határozzák meg, hogy a következő évben milyen lesz a sorsunk és milyen lesz a  termés a földeken.
Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét "kell" enni. Hogy miért? A hagyomány szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, a bab, de még a mák is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. Ezért kell hát január 1-én mindenképpen ilyen ételeket enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.
A malac a másik, amit január elsején szinte kötelező megfőznie vagy megsütnie a háziasszonyoknak. A babona szerint azért, mert a malac az orrával előre túrja a szerencsét. ...és azért nem szabad ezen a napon például szárnyast enni, mert az elkaparja a szerencsét, halat, mert az elúszik vele, vadat, mert az pedig elszalad.
Pont fordítva van viszont az előző napon, december 31-én; ekkor ugyanis nem szabad malacot tenni az asztalra, csak szárnyas vagy vad vagy hal kerülhet rá, épp azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad. A babona szerint tehát az évet lezáró napon az ételek segítenek abban, hogy a problémák az évvel együtt múljanak el, s az újév első napján fogyasztott finomságok pedig meghozzák a szerencsét, egészséget."

Én ezt a lencselevest készítettem az új év első napjára. Persze máskor is eszünk ilyet, mert szeretjük a lencsét, de most kifejezetten jól fog esni és összekötjük a kellemeset is a hasznossal! :D






Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
7 dkg füstölt kolbász
7 dkg füstölt császárszalonna
1 pár frankfurti virsli
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
kakukkfű
borsikafű

2 ek. olaj
sima liszt
őrölt pirospaprika


  1. A lencsét átválogatjuk, majd 2-3 órára vízbe áztatjuk.
  2. A kolbászt, szalonnát kockákra vágjuk és elkezdjük őket lepirítani egy fazékban. Mikor a szalonna zsírja kisült, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott sárgarépát és gyökeret, majd 4-5 percig kevergetve dinszteljük a zöldségeket.
  3. Hozzáadjuk a fűszereket -babérlevelet, finomra vágott kakukkfüvet, borsikafüvet-, majd ráöntjük a lencsét a vízzel együtt, amiben megszívta magát. Picit sózzuk; a füstölt kolbász és szalonna miatt inkább többször, nehogy túl sós legyen a leves. Felöntjük még annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Egy kis lábosban pirospaprikás rántást készítünk, amibe beletesszük a reszelt fokhagymát. Felengedjük kevés levessel, csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Igény szerint hígíthatjuk még vízzel, ízesíthetjük sóval, zöldfűszerekkel.
  5. A levesbe tesszük a karikákra vágott virslit, majd forralunk még egyet rajta. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.








Bevezető szöveg forrása: gasztro-tv.hu

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és szépek a fotók! Szinte teljesen így készítem, csak a virsli marad ki és petrezselyemzöld is megy bele nálam! (Y)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi! :D De jó, akkor nagyon hasonló az ízlésünk e levest illetően. :) Hát igen... a petrezselyemzöldön én is gondolkodtam, de szilveszter napjára való tekintettel, megkíméltem a párom tőle. ;)

      Törlés
  2. Nevetni fogsz, de sosem ettem még lencselevest, lencsefőzeléket is csak egyszer, de az nagyon ízlett, ezért gondolom, hogy szeretném a belőle készült levest is. A tiéd nagyon jól néz ki, meg is kívántam, úgyhogy mivel én nem főztem semmi apró szemekből állót, ezért kérlek, küldj egy adaggal, hogy mi is meggazdagodjonk az Új Évben. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! No hát ezen ne múljék! Már röpül is egy nagy fazékkal! :D Úgy nézem az útját kivilágítják a tűzijátékok fényei, hogy el ne tévedjen! ;)

      Törlés
  3. Finom leves! Nálam is ez készült, de megviccelt a családom. Ma azt ettünk, gondoltam kóstoló lesz, aztán elsejére marad. Persze annyira ízlett a bandának, hogy repeta volt:-) hát a fazékban nem sok maradt:-) úgyhogy ebből a levesből ajánlatos dupla adaggal indítani:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát én is majdnem így jártam, de eldugtam két adagot a biztonság kedvéért, így holnapra még maradt. :) De klassz, hogy ti is így szeretitek. :)

      Törlés
  4. Tegnap elkészítettem ezt is. Még soha nem csináltam lencselevest. Komoly elmaradásaim vannak. :) Nagyon-nagyon finom lett! Én virslit már nem tettem bele, de ez nem rontott a végeredményen.
    Köszönöm a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :) Biztos, hogy nem is hiányzott belőle, ilyenkor nem is kell annyira nagyon "vastag" leves. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés