Oldalak

2013. november 11.

Szárazbabfőzelék









Az évek során a szárazbab főzelék nálunk valahogy kifejezetten őszi-téli étel lett. Bár azért nem vetjük meg más évszakban sem, pláne, ha kifejezetten hűvösre fordul az idő. :) Natúr sültekkel, sült oldalassal, vagy sült kolbásszal is nagyon finom, bár mikor legutóbb főztem és újrafotóztam -2018. tavaszán-, épp a húsvéti sonka utolsó szeleteit ettük mellé és persze kalácsot. :D ...igen... Most meg már 2018. nyara van. Eredetileg csak a "móka" kedvéért készült róla pár fotó, de most, hogy ilyen hűvös van -16°C-, úgy gondoltam, kicsit frissítem a bejegyzést, az új fotók erejéig. ;)









Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg szárazbab (lehet mirelit is)
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
3 ek. sima liszt
3-4 ek. tejföl
2 babérlevél

cukor
ecet
személyenként 1-2 szelet füstölt, főtt sonka, vagy 25 dkg erdélyi szalonna 


  1. A babot átválogatjuk, átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk. (ha mirelit babot használunk, áztatni természetesen nem kell :))
  2. A babot babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. A főzővízbe teszünk még a sonka, vagy a szalonna bőréből is egy darabot. Mikor a bab már megpuhult, sózzuk és kiszedjük a babérleveleket.
  3. Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt és átsütjük rajta a sonka- vagy szalonna-szeleteket. Kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsíron aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát is. Átkeverjük, majd a liszttel világos rántást készítünk. 
  4. A rántást folyamatos keverés mellett felengedjük a főzőlével és belekeverjük a tejfölt. Szűrőkanállal átszedjük bele a babot és ha kell még főzőlével hígítjuk a főzeléket. 
  5. Tetszés szerint cukorral, ecettel és sóval ízesítjük és felforraljuk.
  6. A főzeléket a sült sonka vagy szalonnaszeletekkel tálaljuk.






14 megjegyzés:

  1. Itt vagyok már, és nyomom a kommentet! :D Jó ízűt ennék ebből a babfőzelékből, pláne, ha adnál mellé Ági-kenyeret is. A konyharuhám meg is van hozzá, hogy hasonló körülmények között fogyasszam el ezt a finomságot. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Aranyos vagy! Reméltem, hogy tetszeni fog. Hát persze, hogy küldök hozzá Ági-kenyeret is! ;)
      A konyharuhákat én is mindig megmosolygom; mert hát ugye konyharuha-tesók is vagyunk. :D
      No akkor teríthetsz is, mert útnak indítottam az egységcsomagot!

      Törlés
  2. Hiába na, rád mindig lehet számítani! Asztal megterítve, ablak nyitva, már az asztalnál ülök. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;) Remélem épségben odaért! Jó étvágyat hozzá! ♥

      Törlés
  3. Finom és laktató, vérbeli őszi-téli étel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vicuska! Igen, tényleg az. Egy baj van csak vele, hogy túl gyorsan elfogy. :D

      Törlés
  4. Jöhetnek már a keményebb ételek, november van és hideg is. Csuda guszta, imádom(-nám):-)

    VálaszTörlés
  5. Ma ez lesz az ebéd nálunk! ;) De ne izgulj légyszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tyűűűű... De jó! :D Remélem Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  6. Ma elkészült ez is, mint életem első babfőzeléke. A finnyás kölkök nem ettek belőle, de a férjemnek és nekem tetszett. Köszönöm a receptet. megtartom. Aztán csak megszeretik az apróbbak is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy megtetszett a recept, és hogy nektek is ízlett. :) Az aprónép meg majd megkóstolja egyszer, hátha nekik is megtetszik majd. ;)

      Törlés
  7. Hmmm... már érzem is az illatát! ♥ Most is elfogadnám ezt a fincsi főzeléket. Pl. vacsira tökéletes lenne azzal a finom kaláccsal. *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Akkor már indítom is, kaláccsal és sült sonkával, mert aki ilyen szépen néz, annak az is jár ám! ;)

      Törlés