Hozzávalók 6 személyre egy 25x20x6 cm-es sütőtálhoz:
1 kg kelkáposzta
50 dkg darált hús (sertés, csirke, vagy amit szeretünk)
15 dkg rizs
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
400 g tejföl
2-3 ek. olívaolaj
só
bors
szerecsendió
- A kelkáposztát leveleire bontjuk, megmossuk. A leveleket jó tenyérnyi darabokra tépjük, közben kiszedjük a vastag középső eret is.
- Egy nagyobb fazékban enyhén sós vizet forralunk és az erüktől megfosztott levéldarabokat hirtelen megmártjuk benne. Nem kell sokáig "főzni" épp csak néhány másodperc, míg elvesztik kicsit a tartásukat és a színük megváltozik.
- A kész leveleket szűrőbe szedjük, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
- Miközben előkészítjük a káposztát a rizst enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap. Ekkor rátesszük a finomra vágott fokhagymát, kicsit átforgatjuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
- Mikor a hús langyosra hűlt, hozzáadjuk a rizst, a két tojást, három evőkanál tejfölt, a felaprított petrezselymet és az egészet jól összekeverjük. Szerecsendióval, esetleg pici sóval fűszerezzük.
- A sütőtálat kikenjük néhány csepp olívaolajjal és elrendezzük az aljában a káposzta felét. Ezen a rétegen egyenletesen eloszlatjuk a húsos "tölteléket", majd befedjük a maradék káposztával.
- A tejfölt kikeverjük egy pici sóval és szerecsendióval, majd a rakott kel tetejére kanalazzuk. Elegyengetjük, hogy mindenhová jusson.
- Az így elkészített ételt 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és készre sütjük. Ha tudjuk, fedjük le és úgy süssük ~40-45 percet, majd fedő nélkül további 10 perc alatt pirítsuk meg a tetejét.
Mivel az én sütőmön nincs olyan fokozat, hogy csak alulról süssön, így a tálat alulról a második rácsra tettem -alsó-felső sütésre-, legfelülre pedig beraktam egy nagy tepsit, hogy ne piruljon túl gyorsan a tejföl és legyen ideje átsülni, átpárolódni a tölteléknek. A tejfölös ételeket nem szeretem alufóliával letakarni, mert ha túl közel kerülnek egymáshoz, a tejföl néha "megeszi" a fóliát. :D 45 perc után kivettem a tepsit, a rakott kelt középre tettem és még ~10 percig sütöttem, míg a tejföl is megpirult picit a tetején. Természetesen ha van egy jó nagy, szögletes, fedeles jénaink, akkor nem kell trükközni a tepsivel. :)
Azt hiszem, így még én is szeretném a kelkáposztát. Amikor napokkal ezelőtt írtál róla, akkor már sejtettem, hogy tetszene nekem így elkészítve. Nagyon gusztusos a készítés fáziaistól kezdve a kész ételig bezárólag. A sütési technika pedig nagyon ötletes. Látod, mindenre van megoldás. :) Ja, és ugye hogy marha nehéz kiválasztani a legjobb képeket?! ;) Mindegyik klassz.
VálaszTörlés:) Ennek igazán örülök! Remélem egyszer majd kipróbálod. Én nagyon meglepődtem, hogy még repeta is lett belőle. :D Amúgy igen, muszáj, trükközni néha, de gondolom ez Nálad is így van. ...és tényleg nehéz kiválasztani a képeket. :) Jól meg is mosolyogtam magam, hogy egy ilyen egyszerű ételről hogy voltam képes vagy harminc képet csinálni... ;)
TörlésHa maradna, csak szólj bátran :)
VálaszTörlés...upsz! ...hát ezt sajnos befaltuk, de napokon belül készül az újabb adag, majd teszek félre és küldöm fénypostával! :D
TörlésKlassz fotók! Megkívántam a kelkáposztádat. :)
VálaszTörlés:D Köszi! Gyere, szeretettel várlak ebédre! :) Már megterítettem, előtte még dumcsizhatunk is egy jót! ;)
TörlésSzia Ági, ne haragudj, csak meg szeretném kérdezni, hogy a tojást csak úgy simán belekevered a pörköltszerű husiba? És keversz abba is külön tejfölt? Nagyon guszta amúgy :)!!! Köszönöm szépen: Orsi
VálaszTörlésSzia Orsi! Igen, a húshoz megy a tojás és némi tejföl. A tojás klasszul összetartja, a tejföltől meg nem szárad ki a töltelék a sütés végére. :) Örülök, hogy tetszik!
TörlésMég mindig úgy érzem, hogy szeretném, és az új képekkel különösen kívánatos ez az étel. :) Tartom a tányéromat. :)
VálaszTörlés:) De jó! Nos, ez esetben dupla adagot küldök, hátha repeta is kell. ;)
Törlés