Néhány napja vettem egy jó adag túrót. Először túrós palacsintát akartam sütni, aztán túrós lepényt, de valahogy elmaradt. A túró meg -kissé csalódottan- csak várt és várt a hűtőben. Szegényt nem akartam már tovább tartogatni, ezért vettem réteslapot, hogy akkor majd lesz túrós rétes. :) De mire hazaértem nem volt kedvem az édes túróshoz. Kinyitottam a hűtőt, hogy betegyem a tésztát... akkor megláttam a sajtot, a jó kis húsos szalonnát, így lett a túróból burek. Szerencsére. :D
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag réteslap (8 lap)
50 dkg túró
20 dkg füstölt, főtt császárszalonna
10 dkg házi sajt (vagy amilyet szeretünk)
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
8 ek. tejföl
borsikafű
kakukkfű
só
bors
olvasztott zsír
4-5 ek. szénsavas ásványvíz
- A hagymát, szalonnát felkockázzuk, a sajtot lereszeljük.
- Egy serpenyőben elkezdjük pirítani a szalonnát. Mikor már kiengedte a zsírját, rátesszük a lilahagymát és addig pirítjuk, míg üveges lesz. Fűszerezzük kakukkfűvel, borsikafűvel, sóval, borssal, átkeverjük, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
- Egy tálba tesszük a túrót, hozzáadunk három kanál tejfölt, a sajtot, belereszeljük a fokhagymát. Hozzáadjuk a hagymás szalonnát és jól elkeverjük a hozzávalókat.
- A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
- Egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát kikenünk zsírral, majd belesimítunk egy réteslapot óvatosan, hogy ne szakadjon. Kicsit megkenjük olvasztott zsírral, fél kanál tejföllel, majd jön még két lap ugyanígy megkenve.
- Ezután rákanalazzuk a töltelék felét, eligazgatjuk. Erre jön újabb három réteslap zsírral, tejföllel megkenve és a töltelék másik fele.
- A kilógó tésztasarkokat ráhajtjuk a töltelékre, majd az egészet betakarjuk a maradék két réteslappal, amiket kicsit megkenünk zsírral. A széleket szépen beigazgatjuk, hogy ne lógjanak ki a tálból.
- A maradék tejföllel megkenjük a burek tetejét, majd késsel kereszt alakban bevágjuk, mintha négybe szeretnénk vágni. Ezután meglocsoljuk az ásványvízzel, majd betesszük az előmelegített sütőbe -az alsó harmadba- és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A túró is összeteszi minden kezét, hogy ilyen finomság készült belőle :)
VálaszTörlés:D De jót nevettem! Én is remélem, hogy sikerült kiengesztelni. ;)
VálaszTörlésMég sosem ettem bureket, pedig tuti szeretném. Pláne túróval! Állati jól néz ki már félkész állapotában is, a kifelé hajló tésztaszélekkel, hát még készen - kérek is szépen! :D
VálaszTörlés:D De jó! Örülök hogy tetszik! Küldfénypost! ;)
VálaszTörlés