24 db szilvás gombóchoz:
A tésztához:
1 kg burgonya (tisztítva)
~20 dkg sima liszt
1 tojás
2 ek. zsír
só
A "töltelékhez":
12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
fahéjas porcukor
A forgatáshoz:
zsír
zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
fahéjas porcukor
- A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
- Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
- Ha a burgonya kihűlt, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
- Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
- A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tésztaadagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél -vagy egész- szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Mindig csak annyi gombócot töltsünk meg, amennyi egy fövésre elfér a fazékban, nehogy az előre megformázott gombócokban megolvadjon a cukor és eláztassa a tésztát.
- Miközben készülnek a gombócok egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát. Érdemes ezt is több adagban készíteni, nehogy a sok újramelegítéstől odakapjon.
- A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük őket -alaposan lecsepegtetve- egyenesen a pirult zsemlemorzsába. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol szépen bevonja a gombócokat. Fahéjas porcukorral hintve azonnal tálaljuk.
Tudod jól, hogy minden recidhez hozzászólok, mert ha épp a válogatósságom miatt nem is szeretem az adott ételt, de a fotóidat nagyon szeretem nézegetni. Ezzel a gombóccal is így vagyok, olyan jó csak lesni is. ;) A szilva olyan szépen pislog belőle.
VálaszTörlésEnnek örülök! Még ha "csak" a fotókon legelteted is a szemed. :D Nem csak pislognak, kacsintgatnak is! ;)
VálaszTörlésNagyon szépek! Nekem anno mindig Apukám készítette - azóta nem is ettem gombócot ...
VálaszTörlés:) Azok lehettek aztán az igazán finom gombócok!
VálaszTörlésNagyon klasszak az új képek a szilvás gombócról! :) És a kedvenc régebbi tányéron... :D ♥
VálaszTörlésA Kutyafülnek szeretnék kérni egy kis kóstolót. :)
Köszi! :) Örülök, hogy tetszik! Igen... :D
TörlésMáris indulnak a gombócok, nyithatod az ablakot! ;)