Nagyon-nagyon régen ettem méteres kalácsot. Utoljára -legalábbis amire emlékszem-, unokatestvéreméknél Pesten, úgy nagyjából 25 éve. ...te jó ég... :D Az biztos, hogy akkor nagyon megtetszett. A puncsos "dolgokat" amúgy is nagyon szeretem és irtó jópofának találtam, hogy milyen színes ez a sütemény. Persze ott sündörögtünk a konyhában, míg készült, de akkor még csak az volt az izgalmas, hogy van-e egy kis tésztaszél, maradék krém, esetleg csokimáz. Néhány napja eszembe jutott, hogy ideje lenne elkészíteni, ha már annyira szerettem. Bogarásztam a receptes füzeteket, könyveket, aztán "kisütöttem" a saját méteres kalácsomat. :)
Hozzávalók:
A sima piskótához:
25 dkg sima liszt
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
A kakaós piskótához:
22 dkg sima liszt
3 dkg holland kakaópor
1 cs. sütőpor
15 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojás
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
A krémhez:
2 cs. puncs ízű pudingpor (főzős)
8 dl tej
6 ek. cukor
1 ek. rumaroma
35 dkg vaj
30 dkg porcukor
A bevonáshoz:
20 dkg étcsokoládé
5-7 dkg vaj
3 ek. holland kakaópor
- Először kisütjük a két piskótát. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra, egy őzgerinc formát (~34x11x4,5 cm) kivajazunk.
- A sima piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, csipet sót, a tej felét, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet. A tésztát beleöntjük a formába, elegyengetjük, majd betesszük az előmelegített sütőbe és ~25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük.
- A kakaós piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót, az olvasztott vajat, csipet sót, a tej felét, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a maradék tejet. A tésztát beleöntjük a vajjal kikent formába, elegyengetjük, majd betesszük a meleg sütőbe és ~25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük.
- A krémhez 6 dl tejet felforrósítunk. A maradék tejben elkeverjük a pudingport, a cukrot, majd felfőzzük a meleg tejben. Ha kész, levesszük a tűzről, kihűtjük. Mikor már nem tűzforró, a puding tetejére fóliát simítsunk, így nem bőrösödik be.
- Mikor a piskóták és a puding is kihűlt, kikeverjük a porcukrot a vajjal, rumaromával ízesítjük, majd simára keverjük a pudinggal.
- A piskótákat ~1,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd elkezdjük összeállítani a süteményt.
- A sima és a kakaós piskótát felváltva vesszük, megkenjük krémmel és a tálon, amin majd tálaljuk, szépen egymáshoz ragasztjuk a szeleteket. A maradék krémmel bevonjuk a süteményt, hogy elfedjük az egyenetlenségeket. :) Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a mázat.
- A csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, majd a simára kevert mázzal bevonjuk a süteményt. Néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. A süteményt forró vízbe mártott késsel -amit szárazra törlünk- ferdén felszeleteljük.
Atya ég, de szép! Irtó ügyi vagy! És a sztorit olvasva én is szinte pont ezt mondhatom: legalább 25 éve nem ettem ilyet, és én is unokatesóméknál lettem megkínálva vele egyszer, akinek a nagymamája nagy szakértője volt a méteres kalácsnak meg a kelt tésztáknak is. Én is elámultam a kalács színein, csak azt sajnálom, hogy nem láttam, hogyan készül, pedig már akkor is kivi voltam rá. Köszi, hogy feltetted, nagy örömet szereztél vele, meg fogom sütni. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :D Most kicsit pirulok. De ez oltári, hogy Neked is hasonló múltad van ezzel a sütivel! Megmondom őszintén, a tésztája saját találmány, mert erről tudtam, hogy sokáig puha marad. A krém pedig egy ősrégi receptes füzetből van. :) Ja, és azért sült kenyérsütő formában, mert nincs őzgerincem... de a végeredmény a lényeg. Igaz? Nagyon örülök, hogy elkészíted! Remélem Nektek is ízleni fog! :)
VálaszTörlésHogy ez milyen nagyon szép! Kínálja magát a képről, hogy harapjak bele. Gyönyörű. Már sokszor ettem, de én még nem készítettem. De most már van hozzá receptem, persze a tiéd!!!
VálaszTörlésNe pirulj! Ha egyszer egy tészta bevált, akkor alkalmazható méteres kalácshoz is. És igazad van, nem kell bánkódni az őzgerinc forma miatt, tök mindegy miben sütöd, lényeg, hogy méteres legyen. :D
VálaszTörlésPiroska, köszönöm! Ennek nagyon örülök! :D Remélem ha elkészíted, nem fogsz benne csalódni! ;)
VálaszTörlésMacskanyelv, oké, akkor nem pirulok! :) Igazad van, a lényeg, hogy méteres legyen! :D Hogy jó sokáig lehessen enni! ;)
VálaszTörlésÁgi, megsütöttem a kalácsot. Az enyém nem lett ennyire szép! De finom lett.
VálaszTörlésPiroska! De örülök, hogy megsütötted! Annak meg még jobban, hogy Nektek is ízlik. Köszönöm, hogy megírtad! :)
VálaszTörlésÉn is elkészítettem, de nagy csalódás lett. Az íze jó, de sehogy sem akart átsülni a tészta.
VálaszTörlésKedves Erzsébet,
VálaszTörléssajnálom, hogy Neked nem úgy sikerült a tészta. Én már régóta ezt a kombinációt használom... Vélhetően lehet némi eltérés a sütőink között. :) Mert ugye ahány ház, annyi sütő. Azért örülök, hogy ízre jó lett. Remélem azért még elkészíted ezt a sütit. Amondó vagyok használj egy neked jól bevált piskóta receptet, azzal biztos jó lesz. :)
Határozottan emlékszem a régi képekre, és azok is nagyon tetszettek, de ezek az újak fantasztikusan jók. A süti is gyönyörű lett, és nagyon finomnak látszik. Már itt van a kezemben a nagy tálca. :D
VálaszTörlés:D De jó! Már épp átemeltem a fénypostakészülékbe és már indítom is!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszenek a képek! :) Köszönöm! ♥